A fiatalok környezettudatos szemléletmódjának kialakítását szolgálta az a 143 millió forintos, az Európai Unió támogatásával megvalósult projekt, mely a napokban zárult le a főiskola Gazdálkodási Karán. Ennek keretében a szakmabeliek, az oktatók konferenciákon tanácskozhattak a környezeti lábnyom csökkentésének módjairól, a fiatalok pedig vetélkedők által ismerhették meg ennek fontosságát és módjait.

A Zöld Kampusz Zalaegerszeg nevet viselő program során megújult a Budapesti Gazdasági Főiskola zalaegerszegi Gazdálkodási Karának kampusza, ahol teljes épületenergetikai átalakítást végeztek az elmúlt év során. Többek között korszerűsítették az épületek fűtésrendszerét, hő- és tetőszigetelését, ezzel csökkentve a fűtéshez szükséges energia mennyiségét, így a költségekkel együtt az ökológiai lábnyomot is. A kar egy újonnan kiépített rendszer segítségével a jövőben az esővizet is képes lesz újrahasznosítani, így csökken a vízfogyasztás is, és szakemberek segítségével a nagyléptékű komposztálás is megvalósul a 11 hektáros területen, amelyen a kar elterül. A humuszt, amelyet így nyernek, a területen fenntartott bio-kertben használják majd fel.

Az elért eredményekről tanúskodik, hogy a Gazdálkodási Kar a fejlesztéseknek köszönhetően elnyerte azt a tanúsítványt, mely szerint a szakemberek is elismerik, hogy a kar hatékony, hosszú távon is fenntartható környezetpolitikát folytat.

Cél volt természetesen nem csak a kar energiagazdálkodásának környezettudatos reformja, de az is, hogy a fiatalokat és az oktatókat a környezetvédelem, az ökológiai lábnyom csökkentésének jelentőségével behatóan megismertessék. Ennek érdekében az elmúlt év során programsorozatot valósítottak meg együttműködve az Ökováros projekttel, amelyet a zalaegerszegi önkormányzat valósít meg.

„Szerettünk volna itt, ezen a csodálatos, 11 hektáros parkos területen elindítani egy olyan szemléletformáló kampányt, mely a környezettudatos életmód lehetőségeire, előnyeire hívja fel a figyelmet. Szemléletváltást természetesen a legfiatalabbaknál lehet igazán elérni, ezért is külön öröm számomra, hogy a projekt során csaknem háromezer diákot láthattunk vendégül, akik a Tanösvényt bejárva, a komoly és játékos feladványokon, versenyeken keresztül megismerkedhettek a fenntartható életmóddal. Reméljük, hogy a nálunk szerzett élmények és ismeretek hozzájárulnak egy szebb jövő kialakításához” – mondta el a projektről a Gazdálkodási Kar dékánja, dr. Halász Imre.

{module Forrás: edupress}