Gazdálkodási és menedzsment, turizmus-vendéglátás, kommunikáció és médiatudomány, jog, gépészmérnöki – néhány a 2013-as felvételi legnépszerűbb alap- és osztatlan képzései közül. Várhatóan az idén is több ezer diák jelöli majd meg ezeket a szakokat a jelentkezési lapon. De milyen fizetésekre számíthatnak a friss diplomások? Utánajártunk.

Gazdasági szakokon 150 ezer forint körüli az átlagkereset

A legnépszerűbb gazdasági képzés a gazdálkodási és menedzsment, amellyel a diplomáspálya-követési rendszer adatai szerint átlagosan nettó 151 ezer forintot keresnek a pályakezdők. Az országos statisztikák (FIR, KSH, NAV, OEP) bruttó 240 ezer forintos átlagkeresetről számolnak be.

A turizmus-vendéglátás diplomával rendelkezők a pályakövetési adatok alapján nettó 146 ezer forintos keresettel számolhatnak, ezzel szemben az országos adatok alapján jóval kisebb – bruttó 118 ezer forint – a fizetésük.

A kereskedelem és marketing szakon végzettek nettó átlagkeresete a 159 ezer forint. Pénzügyi-számviteli diplomával átlagosan nettó 157 ezer forint, az országos adatok szerint bruttó 170 ezer forintot lehet keresni.

Műszaki és informatikus képzésekkel lehet szakítani

A 2013-as felvételi második legnépszerűbb szakja a gépészmérnöki volt, ezzel a legfrissebb adatok szerint nettó 174-211 ezer forintot lehet keresni. A részleteket itt találjátok.

A villamosmérnöki diplomával rendelkezők nettó 180 ezer forintot, az országos adatok szerint bruttó 194 ezer forintot keresnek havonta. A műszaki menedzserek ennél már jóval kevesebbet, átlagosan nettó 154 ezer forintot visznek haza.

A legnépszerűbb informatikai képzésen végzettek, a mérnökinformatikusok a diplomáspálya-kutatási rendszer adatai szerint nettó 197 ezer, az országos adatok alapján bruttó 223 ezer forintot kapnak havonta.

Jogász és betegellátás

Az ápolás és betegellátás szakon végzettek keresnek a tíz legnépszerűbb szak friss diplomásai közül a legkevesebbet, az ő átlagkeresetük nettó 142 ezer. Az sem mindegy, milyen szakirányon végeztek: az ápolók 164 ezer, a dietetikusok 160 ezer, a mentősök 131 ezer, a szülészek 100 ezer, a gyógytornászok pedig 94 ezer forintos nettó átlagkeresettel számolhatnak.

A jogászok átlagfizetéséről nincsenek adatok, az ötéves képzés után ugyanis hároméves ügyvédbojtári munka és több szakvizsga következik.

{module Forrás: edupress|none}