Ha szeretsz tudományos rovatokat olvasni, biztosan hallottál már a nanotechnológia újabb és újabb fantasztikus eredményeiről.

A 21. század egyik legjobban fejlődő tudománya a 100 nanométernél kisebb mérettartományba eső szerkezetekkel foglalkozik.

 

E tartományban az anyagok tulajdonsága jelentősen eltér a megszokottól, akár teljesen megváltozhat. Nem „kispályás” tudományágról van szó, ma már körülbelül 10 millió embert foglalkoztat, és 1000 milliárd euró körüli piaci értéket teremt.

E rohamosan fejlődő tudományágazat szinte naponta lepi meg a világot azzal, hogy mi mindenre képes. E cikkben ebből három csodát mutatunk neked meg. Olvass tovább, és tudd meg, hogyan ihatsz vele tiszta vizet, hogyan működik a lótuszvirág-effektus, hogyan tisztíthatod a levegőt és szabadulhatsz meg a vírusoktól!

Arzénmentes víz nanotechnológiával

A Szegedi Tudományegyetem kutatói egy egyedülálló és környezetbarát alternatívát fejlesztettek ki a víz megtisztítására. A jelenleg alkalmazott arzénmentesítő technológiák lassúak, akár egy évtized is eltelhet, amíg az eredmény látható lesz. Ráadásul ezek a módszerek rendkívül drágák is. A magyar kutatók által kikísérletezett új, nanotechnológás módszer sokkal olcsóbb, és minden eddiginél gyorsabban tisztíthatja a vizet. Egy nanorészecske, az úgynevezett nulla vegyértékű nanovas képes arra, hogy semlegesítse a talaj és a talajvíz szennyezettségét.

A Lótuszvirág-effektus

E jelenségre német kutatók figyeltek fel még az 1970-es években. A lótuszvirág képes arra, hogy teljes felületéről lepergesse a vizet, olyan csepp képződik rajtuk, amely nem tapad meg a növények felületén, hanem lepereg arról. A vízlepergetés során a növény még a port is el tudja magáról távolítani. A lótuszvirág e képességét a nanotechnológia segítségével átültették különböző felületekre. Létrehoztak egy bevonatot, mellyel a kutatók elérték, hogy az a tavi virághoz hasonlóan bármilyen felületről lepergesse a vizet és a szennyeződéseket.

E módszer tehát kiválóan alkalmazható például egy autón. Ha esik az eső, az autó gyönyörű és tiszta lesz!

Légtisztítás nanotechnológiával

Nanotechnológia segítségével nem csupán a víz, hanem a levegő is tisztítható. Egy egyszerű bevonat segítségével elérhető az, hogy csírájában fojtsd el a lakásodban a vírusok, baktériumok terjedését. Amikor a baktériumok, vírusok és más szennyező anyagok a nanotechnológia segítségével kifejlesztett réteggel kölcsönhatásba lépnek, akkor a káros elemeiket a bevonat megszünteti. Továbbá a kellemetlen és káros szaganyagokat, gázokat veszélytelen vegyületté tudja bontani.

Ez a megoldás tehát valódi légtisztító hatással bír, és még áram sem kell hozzá, mint például a klímához. Ráadásul a klíma légtisztító hatását sokan vitatják, és veszélyessé is válhat, ha a szűrőjét nem kellő rendszerességgel tisztítják. Ezzel szemben a nanotechnológia segítségével készült bevonat bizonyítottan nem veszélyes, a légtisztító anyagot még élelmiszerként is engedélyezték, E171 kóddal.

Egyszóval, a nanotechnológia előtt még hihetetlen fejlődési út áll, a meglévő fejlesztések bizonyítják a forradalmi hatásait. Olvass a nanotechnológia előnyeiről ezen az oldalon, ahol akár a már meglévő termékcsodák közül is válogathatsz!