Spórolni az energiával – ez ma már elengedhetetlen. Kialakítani saját megszokott világunkban az energiatudatos szokásokat nagy kihívás, azonban számos előnnyel jár. Hallunk ezt-azt, próbálkozunk, de szükségünk van útmutatásra és összeszedett információkra.

Ebben segítségünkre lesz most egy hiánypótló információs program, amely az Új Széchenyi Terv keretében, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet és a Nemzeti Alkalmazkodási Központ irányításával valósul meg 2014 folyamán, Energiatudatos Magyarország címmel (KEOP-6.1.0/C/11-2012-0007 azonosítóval). A kampány célja a figyelemfelhívás, a szemléletformálás a fenntartható fejlődés és viselkedésminták kialakítása érdekében.

2014 folyamán médiakampány segíti az információk eljuttatását a lakosság részére. 12 animációs kisfilm mutatja be az Eszes család mindennapi, kézzelfogható példáin keresztül, hogy igenis tehetünk minden területen az energiahatékonyságért és a környezettudatos életvitelért: legyen szó háztartás-vezetésről, közlekedésről, vagy éppen lakásfelújításról. A televíziós és nyomtatott sajtómegjelenések mellett a legtöbb információt a kampány hivatalos honlapján, a www.szamitazenergia.hu oldalon találhatjuk. Itt felhívják figyelmünket olyan megújuló energiaforrásokat hasznosító berendezésekre, mint a napkollektor, vagy a hőszivattyú, de kapunk konkrét tippeket is házi praktikákra, hogy miként tudunk gazdaságosabban mosni, főzni, miként minimalizálhatjuk a globális felmelegedés következményeként várható hőhullámok kellemetlen hatásait a mindennapjaink során.

A tudatos villamosenergia-fogyasztáshoz is kapunk tanácsokat, mint például, hogy kerüljük az elektromos készülékek készenléti üzemmódban történő használatát, ügyeljünk arra, hogy lekapcsoljuk a felesleges égő világítást, és még számos hasznos tanácsot gyűjt csokorba a weboldal, amelyeket nyilván sokszor hallottunk már, de így koncentráltan talán jobban odafigyelnek rá még többen. A jövő generációjának számára külön programokat kínál a kampány: 6 alkalommal Vitaszínház kerül megrendezésre a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet dísztermében, ahol a fiatalok érvekkel és ellenérvekkel találhatják szembe magukat egy-egy energiatudatosságot érintő téma kapcsán, amelynek prezentálásában a Kerekasztal Színházi Társulás lesz segítségükre.

A fiataloknak mindenről van véleményük. Szeretnek vitázni, érvelni, akár a végsőkig is, csak hogy saját igazukat bizonygassák. Hinni valamiben, az egy dolog, de meggyőzni másokat a saját igazunkról, esetleg engedni a másik véleménynek, beismerve, hogy talán rosszul gondoltuk addig, már sokkal nehezebb. Ezért is remek terep erre az Energia Vitaszínház, amelyre középiskolások, és felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók kapnak majd meghívást. A Kerekasztal Színház társulatának tagjai vetik fel az alapkérdéseket, és utána indulhat a tanulságos, előremutató vita. Természetesen a beszélgetés során bárkinek változhat az eredeti véleménye a kérdésekben és átülhet egyik oldalról a másikra.

A lényeg, hogy őszintén elmondhassa bárki a gondolatait. Olyan színházi jelenetek árnyalják a beszélgetést, amelyek segítenek a kliséket, sztereotípiákat, szélsőséges hangokat megkérdőjelezni. A jelenetek az embert mutatják fel azokban az élethelyzetekben, amikor tenni kell valamit, dönteni kell, akkor is, ha nincs jó megoldás. Így talán elindulhat egy-egy gondolat, egy-egy kétkedő hang bárki fejében a járható útról.

A vitaszínházak időpontja megtalálható a honlapon: www.szamitazenergia.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.