Koponyaműtétek végzésénél segíti leginkább a sebészek munkáját az Idegsebészeti Klinikán használt új neuronavigációs rendszer.

 

Az agydaganatok és agyi érrendellenességek operációja során a sebészek folyamatos tájékozódását segíti az a neuronavigációs rendszer, amelyet az „Egységes magas szintű sebészeti ellátás az Euro-régióban” című pályázat részeként szerzett be a Debreceni Egyetem Idegsebészeti Klinikája.

„A neuronavigációs rendszerrel a koponyaműtétek az eddigieknél is pontosabban megtervezhetők és elvégezhetők” – emelte ki a műszer legfőbb tulajdonságát Gutema Emánuel, az Idegsebészeti Klinika rezidense a keddi projektrendezvényen.

A szakember kifejtette, hogy a beavatkozás előtt készített CT és MR felvételekből háromdimenziós rekonstrukciót állítanak elő, így közvetlenül a műtét előtt ezt a virtuális modellt a fej helyzetéhez igazítva meghatározhatják az orvosok a feltárás pontos helyét. Továbbá a műtét során mindvégig nyomon követhetik a navigációs eszköz helyzetét az agyban. A tervszerűen végzett, jól előkészített műtét a betegek lábadozási idejét is lerövidíti.A kisméretű, szemmel az egészségestől nem megkülönböztethető elváltozásokat könnyebben megtalálják az orvosok, így pontosan el tudják azt távolítani. Emellett a navigáció révén nagyon precízen tudnak szövettani mintát venni, tumor eltávolításakor pedig a berendezés segíti a sebészt a daganat határainak felderítésében. A csak kis feltárásból – például orron keresztül – végzett műtéteknél a röntgent a navigáció váltotta le, mellyel mindvégig láthatóak a daganatot körülvevő létfontosságú erek és idegek.

A rendszerhez tartozik egy ultrahang készülék is, amellyel a műtét alatt bekövetkező változások is nyomon követhetőek. Egyes – például a beszédközpontot érintő – műtétekhez az agyról készült funkcionális térkép is szükséges, ezért az eddigieknél is szorosabb együttműködés alakult ki az egyetem Képalkotó Diagnosztikai Tanszékével.

Páll Dénes egyetemi docens, a Klinikai Központ képviseletében fontos előrelépésnek nevezte a neuronavigációs rendszer beszerzését, ami a betegek jobb egészségügyi ellátását szolgálja.

„Hazánk és Románia a 2007-2013-as támogatási ciklusban 211 millió eurós pályázati forrást használhatott fel a HURO programok révén. Ebből megyénk és a határon túli Bihar megye 25-25 millió eurós támogatásban részesült. A Debreceni Egyetemen nyolc, magyar-román együttműködésen alapuló pályázat futott, ezek egyike a több mint 2 millió eurós jelen projekt, melyben a román fél a Nagyváradi Megyei Kórházban egyik műtőjét újította fel, míg városunkban a neuronavigációs rendszert vásárolták meg” – tájékoztatott Papp Csaba, a Debreceni Egyetem rektorának HURO megbízottja.

{module Forrás: edupress|none}