Az amerikai Oktatási és Igazságügyi Minisztérium éves jelentésében megállapította, hogy 2011-ben minden tízezer diákból 162 ellen indult már fegyelmi eljárás alkohollal vagy kábítószerrel való visszaélés miatt. Ez a 2001-es adatokhoz képest komoly növekedésnek számít.

Ugyanebben az időszakban a kampuszokon a hasonló bűncselekmények miatt letartóztatott diákok aránya viszonylag állandó, 2011 óta tízezerből 35 százalék.

A statisztikák éles visszaesést mutatnak az iskolákban bejelentett súlyos bűncselekmények terén, de a szakemberek szerint a számokat nem kell komolyan venni. Szerintük a visszaesések az Oktatási Minisztérium új iránymutatásának eredményeképpen foghatóak fel, hogy ők miként korlátozzák a leggyakoribb bűncselekményeket, például a betöréses lopást.

„Azt hiszem nagyon nehéz a számokból igazán pontos következtetéseket levonni” – mondta Terry W. Hartle, az Amerikai Oktatási Tanács alelnöke, aki hozzátette, hogy a főiskolai és egyetemi tisztviselők egyre nagyobb figyelmet fordítanak az alkohol és a kábítószer problémára.

Az általános és középiskolákban – ahol már több megbízható adat áll rendelkezésre – a jelentések kimutatták a bűnözés hosszú távon történő csökkenését. A felmérések szerint 2012-ben a 12 és 18 éves tanulók között minden ezer diákból 52 volt lopás vagy erőszakos bűncselekmény áldozata az iskolában vagy az oda vezető úton. A 2010-es év picit felemelte a rátát, de még ez is messze elmarad az 1993-as csúcstól, ami 193,5 volt.

Néhány mutató azonban alig változott 1990 óta, beleértve, hogy több középiskolás diák jelezte, hogy megfenyegették, vagy fegyver által sérült meg az iskolában (2011-ben 7 százalék). 26 százalék mondta a középiskolások közül, hogy kínálták már droggal. Az általános iskolásokkal együttvéve pedig 28 százalék számolt be arról, hogy terrorizálták.

{module Forrás: edupress}