Az elmúlt időszakban megemelkedett a fizikai igényű szakmunkát tanulók tömege. A hegesztő, a villanyszerelő és a cukrász szakma a jó kereseti lehetőség és az önálló időbeosztás miatt vonzzák a fiatalokat.

 

Egyre több pályaválasztás előtt álló fiatal választana magának fizikai igényű szakmát. A Klebelsberg Kuno Szakközépiskola vezetősége örül a tendenciának, és teljes felkészültséggel várja a szeptembertől iskolapadba ülő diákokat.

„A fizikai munkák iránt megnőtt az érdeklődés az utóbbi években. Ennek oka egyrészt, hogy nem mindenki számára vonzó az irodai, helyhez kötött munkavégzés, másrészt pedig a jó szakmunkások kereseti lehetőségei sokszor jobbak, mint egy kevésbé keresett diplomával rendelkezőé. Szakmunkásként lehetőség van vállalkozás alapítására, önálló időbeosztásra is” – mondta Virág Gergő, a Klebelsberg Kuno Szakközépiskolát fenntartó alapítvány vezetője, aki hozzátette: tapasztalataik szerint jelenleg keresett hiányszakmának számít a cukrász, a hegesztő, a villanyszerelő, gyógymasszőr, pincér, szakács, cukrász de a különböző csőszerelői is.

Az oktatási szakember szerint sikeres, fejlődő ország csak az lehet, ahol a szellemi jellegű elfoglaltságot választók mellett megbecsültség övezi azokat is, akik szakképzett álláskeresőként helyezkednek el a munkaerőpiacon, és ebbe beletartozik a fizikai igényű szakmunkát vállalók tömege is. Virág Gergő úgy gondolja, mindkettőt egyforma megbecsülés kell hogy övezze, ahogy az Uniós tagországokban ezt láthatjuk.

A tanulók szakmaszerzésénél jelentős szerepet töltenek be a tanműhelyi gyakorlatok, ahogy a duális szakképzés megjelenése és integrálása a meglévő képzéskörülmények közé is. „Intézményünkben is jelentős erőfeszítések történnek minden tanév előkészítésekor, abba az irányba, hogy a tanulók a szakma megszerzésének kezdetétől fogva, gyakorlatorientált képzést kaphassanak” – mondta a Klebelsberg Kuno Szakközépiskola fenntartója, aki arra számít, hogy az egész nyáron tartó folyamatos beiratkozás alatt diákok tömege jelentkezik majd hozzájuk ezekre a népszerű szakokra.

{module Forrás: edupress}