„Már órák óta a gép előtt ül, és nem tudom, mit csinál.” „Lájkol, csetel, kommentel, posztol és a legutóbbi játékfelkéréseiről beszél. Csak tudnám, mit jelentenek ezek…”

Aggódó szülőként teljesen érthető reakció, ha kiskamasz gyereked világához közelebb férkőzvén, igyekszel megismerkedni az éppen őket érdeklő trendekkel, „tinidilikkel”. A legnépszerűbb kétségkívül az internet, ezen belül a Facebook, azonban köztudott, hogy ez korántsem veszélytelen játék.

 

Mégis, mi olyan jó ebben?!

A Facebook pszichológiai vonzereje abban áll, hogy otthon, a kényelmes székben ülve képes a „felnőttek világába” rántani a gyermekeket úgy, hogy azok észre sem veszik: ez még nem nekik szól… Meg kell jegyezni, az éremnek két oldala van. Sok középkorú felnőtt is azért válik „függővé”, mert a Facebookon keresztül újra huszonévesnek érzi magát. De ők nyilván koránt sincsenek akkora veszélyben, mint a gyermekek.

Sok szülő választja azt a megoldást, hogy maga is regisztrál a közösségi oldalon, remélvén, hogy így kordában tudja tartani csemetéje online tevékenykedéseit. Aggodalmuk jogos, hiszen kit ne izgatna az, hogy pontosan milyen veszélyek leselkedhetnek szemük fényére, és hogy ezektől hogyan lehet megvédeni őket. Vajon helyes megoldás-e az, hogy minden lépésüket figyeljük Facebookon?

Mennyit tudsz valójában a Facebookról?

Sokan nem tudják, hogy a regisztráció korhoz kötött: 13 év alatti gyerekek nem lehetnek tagjai az oldalnak, azonban gyakran ügyesen kijátsszák a rendszert, és a regisztráció során egyszerűen magasabb életkort adnak meg. Az ő grabancukat időben el kell kapni, mert a kiskamaszok többsége még rendkívül naiv, könnyen megtéveszthető, nem beszélve arról, hogy aki ilyen korán rászánja magát a csalásra, annál feltételezhető, hogy további turpisságokra is fogékony lesz.

Trükközz ügyesen a beállításokkal!

A kapcsolatok gyarapítására és ápolására létrejött közösségi oldalon lehetőség nyílik számos képet, bejegyzést, információt megosztani magadról. Az adatvédelmi beállítások azonban lehetővé teszik, hogy az önmagadról megosztott dokumentumok hozzáférhetőségét szabályozd. Ameddig az adatlapod alapbeállításon, „publikusan” működik, addig ország-világ mindent láthat rajta. Ezt a fejlécben a kis lakatikonra kattintva változtathatod meg.

Nagyon fontos, hogy a gyerek tisztában legyen vele, hogy számára lesz kínos, ha egy-egy meggondolatlanul feltöltött „vagánykodós kép” vagy „próbafülkés szelfi” hozzásegíti, hogy ország-világ rajta nevessen. Nem beszélve arról, hogy az oldalon véglegesen tartalmat törölni nem lehet. Egy eltávolított kép esetében úgy tűnhet, hogy nincs a profilodban, valójában a Facebook szervere eltárolja, és egy gombnyomással vissza lehet állítani.

„Anya, képzeld, a bácsi szerint nagyon csinos vagyok!”

Egyértelműnek tűnik, de mégsem az: csak olyan ember felkérését fogadd el, akit valóban ismersz. Vonzó gondolat a gyerek (és felnőtt) számára, hogy felkeltette egy ismeretlen érdeklődését, de ezek az egzotikus idegenek szinte kivétel nélkül csalók és bűnözők. Álprofillal regisztrálnak az oldalra azzal a céllal, hogy információkat szerezzenek az óvatlan emberektől, különösen a gyerekektől. Betörők ötletes módszere például, hogy egy meggondolatlan, nyaralásról szóló komment után törnek be házakba.

A like gomb használata is megtréfálhatja a felhasználókat: gyakran előfordul, hogy a Facebook ajánl egy videót, ami mögött valójában nincs semmi, azonban rákattintott egy láthatatlan „like” gombra. Erről nem Zuckerberg tehet, ez hackerek műve. A clickjackingnek nevezett jelenség olyan módon tud megtéveszteni, hogy egy ígéretesnek tűnő videó linkjére kattintva a gyanútlan felhasználót a mozgókép helyett csupán egy kiírás fogadja: „Köszönjük, hogy lájkolta a videót”. És már viheti a vírusos gépet szervizbe.

Védelem lépésről lépésre

1. Fontold meg, mit veszel!

Ne habozz szembemenni a trendekkel! Mért kell egy 10 éves gyereknek laptoppal, okostelefonnal rohangálnia? Persze, a társai gépét még mindig kölcsön kérheti, de ha otthon nem tud sutyiban gépezni, az eléggé lecsökkenti a kockázatot. Helyezd a családi számítógépet egy közös helyiségbe, ahol nem nagyon tud egyedül lenni. Így a fél szemed rajta tarthatod anélkül, hogy úgy érezné, kémkedsz utána.

2. Szűrd meg!

A kiskamaszok internetezésének védelmében használj szűrőprogramot, amely arra hivatott, hogy megakadályozza a nekik nem való tartalmak megtekintését. Ma már több ilyen alkalmazás közt válogathatsz. Ha nem vagy biztos abban, hogy melyik lenne a legmegfelelőbb, kérd ki szakember véleményét!

3. Informálódj!

Kérd ki hasonló helyzetben lévő szülők véleményét, nézz utána az interneten, ismerkedj a közösségi portálok világával. Csemetéd partizánkodási kedvét alaposan visszaveti, ha azt látja, hogy anyu és apu is ismeri a terepet.

4. Tanítsd meg netezni!

Nagyon fontos, hogy megtanítsd a gyereket arra, hogy hogyan használja a világhálót. Egy nyugodt délután üljetek le a mindentudó masina elé: hívd fel figyelmét arra, hogy a feltűnően villogó képekre ne kattintson rá, mutass neki spamleveleket.

5. Jó légkörben, érdeklődve

Végezetül a legfontosabb tanács: a technikai jellegű tudnivalók, trükkök önmagukban mit sem érnek, ha nincs gyermeked mögött egy biztos és nyitott légkör. A legfontosabb az, hogy gyermeked még mindig azt érezze, hogy anyu az, aki mindent tud, nem pedig az internet! Nem könnyű munka mellett időt szakítani ezekre az aprónak tűnő dolgokra, de egy-egy beszélgetés, játék és legfőképpen a gyerek hobbijai, gondolatai iránti őszinte érdeklődés az, ami segít abban, hogy biztonságban legyen.

…és máris nem olyan ijesztő!

Akár ódzkodsz a Facebook és egyéb közösségi oldalak világától, akár titokban Téged is vonzanak, egyben biztos lehetsz: gyermeked nem fog csak azért felhagyni velük, mert Te az ő korában labdáztál és a réten szaladgáltál. Tetszik vagy nem tetszik, ez már egy másik világ, mely egy másik generációt szolgál ki. Gyermeked akkor fogja tisztelni és betartani az általad felállított szabályokat, ha azt látja, Te is otthonosan mozogsz abban, amibe ő már beleszületett.

A közösségi médiával, online kommunikációval kapcsolatos ismerkedést kezdd profiknál! Hasznos és érdekes olvasnivalót találsz a Facebook-csoportok, üzleti Facebook-oldalak működéséről a Szövegírásblog honlapján!