Száz középiskolás tapasztalhatja meg a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar egyhetes nyári táborában, hogy milyen kutatónak lenni.

Minták elemzése, laboratóriumi kutatások és terepgyakorlatok végzése a biológia, földrajz, fizika, kémia és matematika tudományterületekhez kapcsolódóan. Ez várja 2014. június 30-a és július 5-e között a diákokat, akik betekintést nyerhetnek a Kar oktatóinak, kutatóinak és hallgatóinak életébe, megismerhetik a kutatómunka szépségeit és nehézségeit. A friss ötletekről, kreatív energiákról szól ez a tábor – köszöntette a diákokat a hétfői megnyitón Kun Ferenc oktatási dékánhelyettes.

A kar az iskolákon, szaktanárokon keresztül szólította meg a természettudományok iránt fogékony fiatalokat, akik egy 5-10 oldalas pályamunka elkészítésével kerülhettek be a táborba. A nagy érdeklődésre és a kiváló színvonalú dolgozatokra való tekintettel az előzetesen tervezett létszámot háromszorosára emelte a kar, hogy minden pályázó diákot fogadhassanak.

„Öröm, hogy a természettudományok ilyen népszerűek, és ennyi diák szeretne választ kapni arra a kérdésre, hogyan működik a világ. Manapság a természettudományos gondolkodás a mindennapi élet része, hiszen mindenki használ okostelefont, számítógépet, tabletet” – emelte ki Csernoch László tudományos rektorhelyettes, aki azt kívánta a diákoknak, hogy a táborban mindenki részesüljön Heuréka-élményben.

A tanulók a laboratóriumokban a legmodernebb eszközökkel, felkészült munkatársak irányításával 2-3 fős csapatokban dolgoznak ki egy-egy kutatási projektfeladatot. A tábor utolsó napján pedig konferenciát szerveznek, ahol a kutatócsoportok munkájuk eredményeiről rövid prezentációban adnak számot.

Pintér Ákos dékán a megnyitón reményét fejezte ki, hogy néhány év múlva a diplomaosztón is sok egykori nyári táboros diákkal találkozhat majd.

{module Forrás: edupress}