Több ezres létszámleépítésre készül a Microsoft a Nokia mobil üzletágának integrálásával és új növekedési stratégiájával összefüggésben – idézi a Bloomberg értesülését az MTI. A létszámcsökkentés a Nokia és a Microsoft egyes részlegeit, valamint a marketing és műszaki fejlesztői területeket érint majd.

A Nokia mobilkészülék üzletágának átvételével kapcsolatban a Microsoft tavaly szeptemberben 600 millió dolláros éves megtakarítás elérésére tett ígéretet 18 hónapon belül. Az elbocsátások olyan területeket érintenek majd, ahol feladatátfedések vannak a Microsoft és a Nokia között, illetve azokat a műszaki fejlesztési területeket, amelyeket az új vezérigazgató stratégiai tervei érintenek.

A mostani valószínűleg az eddigi legnagyobb elbocsátást is meghaladja majd a Microsoftnál, amikor 2009-ben 5800 dolgozójuknak, vagyis az alkalmazottak 5 százalékának mondtak fel. Kisebb elbocsátások azóta is történtek a cégnél, 2012-ben például néhány százzal csökkentették az alkalmazottak számát a marketing és értékesítési területeken. A Microsoft alkalmazottainak száma 2014. június 5-én 127 ezer 104 volt, beleértve a Nokia mobilkészülék üzletágával átvett mintegy 30 ezer főt is.

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója egy hete vázolta fel az alkalmazottaknak küldött e-mail üzenetben a cég stratégiai terveit, a mobilkészülékekre, a felhő-technológiára és az üzleti szoftverekre helyezve a hangsúlyt. Egy korábbi interjúban elzárkózott attól, hogy átszervezési terveinek létszámcsökkentési vonzatairól beszéljen, jelezte azonban, hogy több részletet lehet majd megtudni erről a Microsoft negyedik pénzügyi negyedévi eredmény-beszámolójából július 22-én.

Peter Wootton, a Microsoft szóvivője nem kommentálta a Bloomberg hírügynökség értesülését.

 

Forrás:index.hu