Csak látszólagos a csend és a nyugalom az általános- és középiskolák életében, mert a nyári szünetben a szeptemberi tanévkezdésre megújuljanak az intézmények. Nyíregyháza, Záhony, Dombrád önkormányzata is milliókat fordít az iskolák felújítására.

Nyíregyházán az önkormányzat az általános és középiskolákban végzett nyári felújítási munkálatokra 60 millió forintot fordít. Az Arany János Gimnázium és Általános Iskolában a gyermekek által használt vizesblokkok felújítását, aljzatkészítési és a víz- és szennyvízvezeték szerelési munkálatokat és festést végeztek, az Arany Szőlőskerti Tagintézményében pedig a hét közepén kezdik építeni a magastetőt.

A középiskolák közül az Epreskert utcai Bem József Általános Iskolában a tornaterem világítása már megújult, de a légtechnikai berendezések felújítása is szerepel az elvégzendő feladatok között. A tornatermi öltözőhöz kapcsolódó vizesblokkok pedig új burkolatot kaptak. A Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézményében a 600 adagos főzőkonyhához nem tartozott zsírfogó akna. A teljesen zárt, a konyha méretéhez igazodó méretű műagyag aknát a szakemberek már beépítették. Az Inczédy György középiskola kollégiumában a 4.-5.-6. szint, míg a Wesselényi Miklós középiskola kolijában a 3. és 4. szint zuhanyzóit újítják fel. A Széchenyi István közgazdasági középiskolában a földszinti vizesblokk korszerűsítése történik meg.

Fenntartói támogatással és saját erőből megfiatalodik a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola aulája is. – Több százmillió forintot költöttünk már bővítésre és korszerűsítésre: 18 tanteremmel gazdagodott az iskola, megépült az óvoda, a tornacsarnok, bővült a kollégium. A központi rész furcsa módon mindig mostohagyermek volt, pedig az aula az egyik legmeghatározóbb arculati elem, hiszen az iskolába belépő érdeklődők, tanulók, dolgozók ezzel találkoznak először – mondta el a Szabolcs Online újságírójának Megyesi Mária igazgató.

Záhonyon is elkezdődtek a fejlesztések: „A városrehabilitációs pályázat keretein belül az általános iskola udvarán egy valódi közösségi sportudvart hozunk létre, melyen többek között gumiborítású kézilabdapálya és rekortán pálya épül. Ez a körülbelül 40 millió forintos beruházás szeptember első napjáig elkészül, így a sportolni vágyó diákok „csúszás” nélkül vehetik majd birtokba. Az oktatási intézményben a megszokott tisztasági festés sem maradhatott el, ami a korábbi nyílászáró cseréket követően igen mutatóssá varázsolja az iskolát” – fogalmazott Háda Imre, Záhony polgármestere, majd hozzátette: a festéseket az intézmény karbantartói végzik közmunkásokkal kiegészülve. „A gazdaságosság jegyében most pályáztunk napelemekre is – amelyet valószínűleg a jövő évben bírálnak el –, ezzel törekedve a költségkímélőbb víz- és fűtésösszegekre.”

Kozmáné Kasza Veronikától, Dombrád polgármestere is fejlesztésekről számolt be „Egy hat fős, festőkből és villanyszerelőkből álló városgondozási csoport – közalkalmazottakkal kiegészítve – egész nyáron azért dolgozott, hogy a Móra Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola a település óvodájával karöltve megújult környezetben, felújítva fogadja a diákokat és a gyermekeket.”

{module Forrás: edupress}