Az a pofonegyszerű ötlet, amivel a Sprout („Hajtás”) ceruza megalkotói rukkoltak elő, minden bizonnyal rokonszenvet kelt még abban is, aki számára a környezetvédelem egy huszadrangú téma.

A világ egyik leghétköznapibb használati tárgya, a ceruza alapvetően írásra vagy alkotásra született. S valószínűleg eddig nem is nagyon gondolkodtunk rajta, hogy milyen más célra használhatnánk. Írtunk vele, majd mikor elkopott, hanyag eleganciával a kukába dobtuk.

A világ első növekedésre képes ceruzája azonban kétéltű: ha már ceruzaként képtelen funkcionálni, ceruzavéggel lefelé elültethetjük, majd pár hét múlva hasznosíthatjuk a belőle kifejlődő fűszernövényt, gyógynövényt.

Az újrahasznosítható, környezetbarát ceruza ötlete fricska a “használd, majd dobd el” trendet hajszolóknak. A ceruza lényege, hogy egy (legalább 5 növényvédőszer-mentes) magot rejtő kapszulát helyeznek a ceruza végére, ami ha a talajba, s vizes közegbe kerül, feloldódik és a benne található magok kihajtanak. A Sprout cerka egyébként káros anyag mentes, minőségi alapanyagokból (cédrusfából, agyagból, grafitból), s kézzel készül az USÁ-ban. (Egy kis érdekesség: a feltalálóknak kezdetben nem volt pénze a gyártáshoz, így egy tömeges/közösségi finanszírozási website-on gyűjtötték össze 2086 ember segítségével azt az összeget még 2012-ben, amivel a megfelelő hátteret biztosítani tudták a gyártáshoz.)

Fogásra és használatra körülbelül olyan, mint egy normál ceruza, kellemes illattal. Igazából a ceruzavég teszi rendhagyóvá a használati élményt, már csak azért is, mert a végét rágni nem célszerű. (Bár nem mérgező, maximum kellemetlen.)

Praktikusan többféle (11) kapszulás Sprout ceruzát is lehet találni a neten. (Pl. bazsalikom, menta, rozmaring, kakukkfű, körömvirág, koktélparadicsom.) Gondos leendő növénygazdaként érdemes figyelembe venni, hogy a növények nagy része (voltaképpen a bazsalikom kivételével mindegyik) a szabadban komfortosabban érzi magát, mint a lakásban. Így mihamarabb érdemes az irodából, szobából elvándoroltatni az erkélyre, teraszra vagy kertbe.

Sajnos Magyarországon mi nem találtunk forgalmazót és webáruházat, ahol beszerezhető lenne, csak külföldi site-okról rendelhető. Hozzá kell tenni, nem olcsón. Egy átlag promóciós (emblémázható) ceruza ára kb. 50-150 Ft között mozog, ezzel szemben egy Sprout ceruza kb. 1000 Ft. Bár az tény, hogy nemcsak egy környezetbarát és különleges ceruzát kapsz, hanem egy vegyszermentes magkapszulát is.

A nagy teszt

Volt szerencsénk kipróbálni egy bazsalikom, menta és egy körömvirág ”növény-ceruzát”. Amikor már apróvá töpörödtek a használattól, kicsit ferdén beledugtuk őket egy-egy virágfölddel teli cserépbe, és meglocsoltuk. A vízzel csínján bántunk: nem hagytuk vízben állni, de kiszáradni sem a földet. Gondoskodtunk tehát mindenről: jó talajról, vízről, sok-sok napfényről, no meg némi türelemről is.

Nagyjából 3 hét múlva jelent meg az első hajtás, nevezetesen a körömvirágé. Aztán előbukkant a bazsalikom is. Sajnos a menta ültetése nem sikerült: csaknem 4 hét telt el az ültetés óta, se híre se hamva a hajtásnak. De mint minden ültetésnél, itt is megvan az esélye a sikertelenségnek. (Erre egyébként a ceruza hivatalos weboldalán is felhívják a figyelmünket. Mármint arra, hogy nincs garancia a hajtásra.) A mentás limonádéról így fájó szívvel lemondtunk, de a bazsalikomos csirkemellre és a körömvirág kenőcsre már készülünk.

Forrás: Öko(szisz)téma