Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) felszólította a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK), tegyen meg minden szükséges intézkedést annak

érdekében, hogy a gólyatáborokban senkit ne érhessen fizikai atrocitás, lelki nyomásgyakorlás, amely megalázó az egyén számára és méltatlan a közösség egészére nézve. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke az eset kapcsán közölte: szerint kirívó és példátlan, ami az ELTE gólyatáborában történt, ugyanakkor számos, a hallgatói önkormányzatok (HÖK) által példaértékűen szervezett gólyatábor is zajlik.

Pálfalvi Milán, az IKSZ alelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: fontos, hogy közösen elítéljék mindezt. Nemet mondjanak a megalázást eltűrő vagy jelentéktelen színben feltüntető értékrelativizmusra, és együttérzésüket fejezzék ki azon kortársaiknak, akik elszenvedői voltak ilyen cselekményeknek. Hozzátette: biztosak abban, hogy a felsőoktatási tanulmányaikat megkezdő fiatalok tisztában vannak a cselekedeteik következményeivel, és remélik, kellő körültekintéssel és felelősségvállalással a jövőben elkerülhetőek lesznek az emberi méltóságot sértő esetek és megnyilvánulások. Megjegyezte, hogy az utóbbi időben számtalan olyan eset fordult elő, amikor a gólyatáborok résztvevőinek emberi méltóságát primitív és megalázó módon megsértették.

Körösparti Péter, a HÖOK elnöke hangsúlyozta: kirívó bűncselekményről van szó, ilyenre tudomása szerint nem volt példa a gólyatáborok elmúlt évtizedében. Ha a bűncselekmény az eddig napvilágot látott információk szerint történt, elmondható, hogy a feltételezett elkövető józan volt, ráadásul erőszakos természetű ember, tehát a bűncselekmény nem egy buli hevében megszülető hirtelen gondolat következménye.

Hozzátette: a gólyatábori bulik és az ott énekelt, esetenként obszcén kifejezéseket tartalmazó indulók problémakörétől élesen elkülönülő egyedi esetről van szó. Ha igaz, hogy a kari HÖK elnökének figyelmét felhívták a lehetséges veszélyre, és ő nem tett semmit, akkor alkalmatlanságról van szó, egy ilyen információt nem lehet figyelmen kívül hagyni. Biztos benne, hogy az ELTE vizsgálata korrekt és alapos lesz. Ha bizonyítást nyer, hogy a gólyatábor lebonyolítását koordináló, valamint a szervezésben részt vevő hallgatók mulasztásokat követtek el, a felelősségre vonások haladéktalanul megtörténnek.

Úgy véli, nem lehet elítélni mindenkit, mert számos, a hallgatói önkormányzatok által példaértékűen szervezett gólyatábor zajlik, amelyekben az intézmények vezetői is részt vesznek, és amelyek értéket képviselnek és közvetítenek az elsőéves hallgatóknak. Az országban az idén több mint nyolcvan gólyatábor volt, legalább hatvan helyszínen. A szervezésben több ezren vettek részt, és nem csak hallgatók. Tudomása szerint a szóban forgó döbbenetes esetet kivéve kirívó bűncselekmények nélkül zajlottak le a táborok – jegyezte meg Körösparti Péter.

Kitért arra is, hogy a gólyatáborok szervezésekor nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kulturált emberhez méltatlan kifejezések és viselkedés felszámolására. Emlékeztetett arra, hogy a hallgatói önkormányzatok működésével kapcsolatosan a HÖOK június 1-jén tartott közgyűlése után sajtóközleményt adott ki, amelyben kezdeményezte, hogy a jogszabályi rendelkezéseket át kell tekinteni és szükség szerint módosítani. A HÖOK a szükségesnek ítélt javaslatok kidolgozási folyamatának mielőbbi elindítása érdekében már a nyáron felvette a kapcsolatot a felsőoktatásért felelős államtitkárral. A további lépéseket meghatározandó az elnök szeptember 8-ra összehívta a HÖOK választmányának ülését.

Az ELTE rektora azonnali vizsgálatot rendelt el a közreműködőkkel szemben, mely várhatóan szeptember 5-én, pénteken zárul. „Ha a vizsgálat eredményeképpen bebizonyosodik, hogy a felelősségre vonás megalapozott volt, kezdeményezem a legsúlyosabb eljárás megkezdést” – mondta Mezey Barna a szeptember 4-ei sajtótájékoztatón.

 

Forrás:edupress.hu