A Graphisoft Parkban egy szűk körű háttérbeszélgetésen mutatta be a Microsoft szeptember 4-én új, a Debreceni Egyetemen (DE) üzembe helyezett rendszerét, amely harmincezer

egyetemista számára biztosít többek között lehetőséget a levelezésre, az online csoportmunkára, illetve tárhelyet az adatok és információk tárolására.

 

A Microsoft két évvel ezelőtt ajánlotta fel a kormányzat számára, hogy minden oktatási intézményben ingyenesen megteremti a lehetőséget Office 365 szolgáltatáscsomagjának alkalmazására. Az azóta eltelt időben főleg középiskolák vették igénybe ezt a lehetőséget. Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország Oktatási Üzletágvezetője elmondta, számos olyan gimnázium van már, ahol az ő rendszerük működik, és a tapasztalatok igen pozitívak e téren. A legtöbb helyen az iskola és a diákok, illetve a szülők közötti kommunikáció hatékonyabbá válását említették meg az előnyök között, de olyan is volt, akik az órarendmegosztást tették hatékonyabbá a rendszer segítségével.

Könnyebb kommunikálni diákkal, szülővel, hallgatóval

A hatékony kommunikáció a közoktatásban és a felsőoktatásban is az egyik leggyakoribb indok, amiért a Microsoft rendszere felől érdeklődnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azzal, hogy minden diák és oktató saját levelezési címet kap, sokkal hatékonyabban érnek el hozzájuk az üzenetek, amelyek korábban rengeteg tanulót „lekerültek”. Ilyenek lehetnek például az órarend-változások, a vizsgákat érintő módosítások, de akár a kurzusok anyagát vagy különféle eseményeket is könnyebb így megosztani.

Az Office 365-ben rejlő lehetőségeket elsőként a Debreceni Egyetem ismerte fel, itt kezdték el elsőkét ennek telepítését. Egy ekkora intézmény esetében, mint azt Merényi Ádám elmondta: már komoly erőforrásokat igényel az intézmény részéről egy belső rendszer kiépítése és üzemeltetése. A szolgáltatások biztosításához szükség van többek között szakemberekre, meg kell vásárolni és elhelyezni a fizikai hardvereket, amelyeknek helyet és energiát kell biztosítani. Mindezek komolyabb kiadásokkal is járnak egy 30 ezer embert kiszolgáló rendszer esetén.

A DE számára biztosított szolgáltatáscsomag ugyanakkor teljesen ingyenesen működik. Mivel a Microsoft gyakorlatilag teljes egészében a felhőn keresztül biztosítja az egyetem hallgatói és oktatói számára a hozzáférést az egyetem számára létrehozott hálózathoz, az intézménynek nem kell fizetnie sem a gépekért, sem azok üzemeltetéséért, maga a szolgáltatás pedig a kormányzattal kötött stratégiai megállapodás értelmében már alapból díjmentes.

Harminc vagy harmincezer, nem jelent gondot

A Debreceni Egyetemről Skype-on bejelentkező Ecsedi Kornél és Tóth Attila a rendszer kiépítésének részleteiről beszéltek. Elmondták többek között, hogy a Microsoft segítőkész hozzáállásának hála az egyetem korábban már működő rendszerével végrehajtott szinkronizálás gyakorlatilag probléma nélkül zajlott le.

A rendszerhez az egyetem valamennyi aktív hallgatója hozzáférést kapott, az újonnan érkezőket már a felvételi értesítőben tájékoztatták a részletekről. A hozzáféréssel mindenki addig rendelkezik, amíg aktív az egyetemen – bár e-mail címe nem vész el, tanulmányai befejezése után már nem fér majd hozzá a hálózaton fellelhető adatokhoz vagy a tárhelyhez.

A szolgáltatásnak egyébként nem csak az online dokumentumkezelés a része, de az is, hogy minden diák ingyenesen telepíthet jogtiszte Office programcsomagot otthoni gépére. A jogosultságot mindaddig, amíg valaki az intézmény aktív hallgatója, évente megújítja a Microsoft.

Merényi Ádám elmondta: a Microsoft lehetőségeinek hála a skálázás nem okoz problémát, a szolgáltatásokat ugyanúgy zökkenőmentesen képesek biztosítani egy középiskola tanári kara számára, mint egy 30-40 ezer fős egyetem minden hallgatójának és oktatójának. A biztonságról szólva a szakember kijelentette, a Microsoft rendszere az Európai Unió valamennyi adatvédelmi Hatósága által elismert, biztonságos hálózat. A hallgatók személyes adatait az egyetem szervere kezeli, az azonosítást helyben végzik el, a Microsoft szolgáltatása pedig már azonosított felhasználóként ismeri fel a bejelentkezőket.

A versenyképességet javítanák

Merényi Ádám kiemelte: a Microsoft álláspontja szerint a magyar gazdaság versenyképessége a fiatalok versenyképességén múlik – ezért is törekednek arra, hogy javítsák ezt az oktatási intézmények számára ingyenesen hozzáférhetővé tett szolgáltatásaikkal. A Microsoft szerint ezzel erősítik az egyetemek identitástudatát is, és lehetőséget adnak arra, hogy a hallgatók úgy dolgozzanak közösen, csoportban, ahogyan korábban nem volt lehetőségük.

A Microsoft korábban már megállapodott hasonló rendszer kiépítéséről a Budapesti Kommunikációs Főiskolával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) is – előbbi éppen a napokban vette használatba az új hálózatot, míg a BME-n még várni kell néhány hetet az élesítésre.

 

Forrás:edupress.hu