A vidéki felsőoktatási intézményeknek az oktatás és a kutatás mellett fontos a közösségmegtartó, a közösségformáló szerepük is – mondta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár a Kaposvári Egyetem tanévnyitóján szeptember 8-án.

Az államtitkár a köszöntőjében kiemelte: az intézményekkel közösen kidolgozott felsőoktatási stratégia kialakításával új lehetőséget kínálnak, megfelelő választ adnak a modern világ kihívásaira. „Közös célunk az, hogy olyan felsőoktatási intézményrendszerünk legyen, ami tartósan és magas színvonalon képes kielégíteni egy közösség, illetve a magyar gazdaság és a társadalom igényeit” – hangsúlyozta Palkovics László.

Az államtitkár szerint a stratégiaalkotás során azt is világossá kell tenni, hogy a főiskolának és az egyetemnek más a funkciója, s mindkettőre egyaránt szükség van, ahogy szükség van a vidéki felsőoktatási intézményekre is, amelyeknek nagyon jelentős szerepük van a vidékfejlesztési feladatokban.

„Nem hiszek abban, hogy az egységes magyar felsőoktatás egyes elemei egymás rovására lennének fejlesztendőek, éppen ellenkezőleg (…), támogatnunk kell az intézmények közötti együttműködést” – hangoztatta Palkovics László.

Az államtitkár célként jelölte meg a felsőoktatási intézményekben a kutatás-fejlesztés erősítését, továbbá azt is, hogy a felsőoktatásban megszerzett képzettséggel gyorsan és a végzettségi szintnek megfelelő álláshoz jussanak a hallgatók.

Repa Imre általános és tudományos rektor-helyettes beszédében felidézte, hogy a 2000-ben alakult Kaposvári Egyetem egy évtizedekre visszanyúló tradícióra épített, hiszen mind az agrárképzésnek, mind pedig a pedagógusképzésnek „mély gyökerei” vannak Kaposváron és Somogy megyében. Az egyetemen azóta számos fejlesztés történt, s lesz a jövőben is – mondta a rektor-helyettes, hozzátéve: és mivel az új, a 2013-2020-as fejlesztési programokban a munkahelyteremtés mellett a tudás és az innováció kiemelt szerepet kap, ezért a Kaposvári Egyetemnek vezető szerepe van a Dél-Dunántúlon.

Közölte: az utóbbi két évben elkezdték átalakítani az oktatási struktúrát, s jelenleg „egy korszerűbb, zártabb portfólióval” rendelkezik az egyetem. Annak ellenére, hogy a szakok tíz százalékát leépítették, nőtt a hallgatói létszám – mondta a rektor-helyettes.

Az első évfolyamos hallgatókhoz szólva – mint mondta saját példájából kiindulva – a professzor úgy fogalmazott: „akik érettségiztek, azok rendelkeznek az univerzális kultúra legelterjedtebb és legmagasabb szintjével, innentől fogva már csak specializálódnak”.

Sok területen sokkal többet fognak tudni, sok területen viszont felejteni fognak – mondta Repa Imre, hozzátéve: „de a kulturáltságuk, a műveltségük, az most a legmagasabb fokú, próbálják meg megtartani”.

Kaposvár polgármestere köszöntőjében arra bíztatta az egyetem első éves hallgatóit, hogy ne csak a campussal ismerkedjenek meg, hanem a várossal is. Szita Károly (Fidesz) reményét fejezte ki, hogy a megszerzett élmények és tapasztalatok birtokában a tanulmányaik befejezését követően mind többen maradnak Kaposváron.

Az ünnepségen Mátrai Mártát, az Országgyűlés háznagyát tiszteletbeli doktorrá, Schmidt Jánost, a Nyugat-magyarországi Egyetem kutatóprofesszorát tiszteletbeli doktorrá és professzorrá fogadta az egyetem, Húth József, a Neveléstudományi Tanszék tanszékvezetője Kaposvári Egyetem Életmű Díját vehette át. E mellett további kinevezéseket, díjakat és emlékérmeket is átadtak.

A Kaposvári Egyetemen a most induló tanévben 1021 elsős hallgató kezdi meg a tanulmányait.

 

Forrás:edupress.hu