• 14-16 éves lányok fejlesztettek mobilalkalmazást az Ericsson és a Skool együttműködésében

• A lányok ingyen, minden előképzettség nélkül vehettek részt a programon, a fejlesztők önkéntes munka keretében vállalták oktatásukat

• Jelenleg Magyarországon a végzett informatikusok 6 százaléka nő, a Skool program célja, hogy 10 év múlva ez a szám elérje a 20-25 százalékot, mely célkitűzés az Ericsson elképzeléseivel is összecseng

Az Ericsson munkatársainak segítségével tinilányok fejlesztettek mobilalkalmazást „Mit vegyek fel ma?“ címmel az Ericsson kutatás-fejlesztési központjában. A programra bármely 14-16 éves lány jelentkezhetett, így a résztvevők többsége az egynapos kurzus keretében találkozott először a programozással. A Skool őszi oktatási programsorozata indult ezzel a workshoppal.

„Nagy buli volt, és azt is megtudtuk, hogy kik azok, akik az internet és az alkalmazások mögött állnak” – meséli Zsófi, a kurzus egyik résztvevője. „Az itt megírt alkalmazáson otthon is változtatni fogok, és az is lehet, hogy belőlem is fejlesztő lesz” – teszi hozzá új barátnője, Sára lelkesen. Éppen ez volt az egynapos workshop célja: ismerjék meg a lányok a fejlesztői munkát, és legyen személyes élményük egy techcégnél.

Az Ericsson székházában szombat reggel a cég kutatás-fejlesztési részlegén dolgozó munkatársak fogadták a jelentkezőket. A bemutatkozás során nemcsak arról beszéltek, hogy milyen az élet az Ericsson kutatás-fejlesztési részlegén, mivel foglalkozik a vállalat, hanem egy kerekasztal-beszélgetés keretei között arról is szó esett, milyen manapság a munkaerőpiaci helyzet, melyek a slágerszakmák vagy arról, hogy mi alapján választ iskolát, szakmát egy-egy fiatal. A programok lebonyolításában részt vevő önkéntesek nagy része az Ericsson Magyarországnál dolgozik, ezért ők saját élményeiket oszthatták meg a lányokkal és a szüleikkel.

Az alkalmazás fejlesztéséhez minden lánynak egy notebookra és egy androidos telefonra volt szüksége mindössze. A felmerülő kérdésekre a segítők adtak választ. Az Ericsson workshopján a többi képzéstől eltérően nagyon jó volt az arány, így 17 lányra egy vezető oktató, és 9 önkéntes (mindegyikőjük fejlesztő) jutott. Az, hogy két lányra jutott egy mentor, nem csak azt jelentette, hogy senki nem maradt le a csoporttól, de azt is, hogy közvetlen, személyes információkat kaptak az informatikus szakmáról. Természetesen a lányok nem tanultak meg egy nap alatt profin kódolni, egy modulokra épülő egyszerű programnyelven írták meg az alkalmazást.

A kurzust vezető Váncsa Ildikó, aki a kutatás-fejlesztési központban dolgozík, mint szoftverfejlesztő, elmondta, hogy tapasztalata szerint a nőknek sok olyan erősségük van, amelyeket a fejlesztői munkában kiválóan tudnak hasznosítani, de alapvetően rájuk is ugyanolyan kihívások várnak a szakmában, mint a férfiakra. A legfontosabb, amit szeretett volna megmutatni a workhop során az az, hogy szó sincs unalmas, száraz munkanapokról.

„Az egynapos kurzus célja az, hogy felkeltse a figyelmet az informatika iránt. Ha valaki szeretne több ismerethez jutni, akkor várjuk a többalkalmas iskola utáni foglalkozásokra vagy a nyári táborba – mondja Koleszár Szilvi, a Skool egyik alapítója. – Azért 10-16 éves lányok jelentkezhetnek programjainkra, mert tapasztalatunk szerint ez az életkor, amikor az iskolában a lányok átesnek egy önbizalomvesztésen az olyan, fiúsnak tartott területeken, mint például az informatika. Pedig aki önbizalommal és nyitottan áll a tárgyhoz, az rájön, hogy a technikai szektor ugyanolyan színes és érdekes, mint bármely másik.” A Skool célja, hogy a fiatal lányok megismerjék az informatika alapjait, és kedvet kapjanak hozzá, hogy később akár maguk is informatikusi pályára lépjenek.

A nyár elején, pilóta projekttel induló Skool már az őszi programjain dolgozik, amelynek első állomása az Ericsson workshop volt. Mint Koleszár Szilvi elárulta, terveik szerint ebben az évben mintegy 900-1000 lány vehet majd részt a programjaikon. Ez a korosztály öt év múlva kezd továbbtanulni és tíz év múlva végez, céljuk, hogy addigra a diplomázó informatikusok 20-25 százaléka nő legyen.

„Jelenleg a végzett informatikusok mindössze 6 százaléka hölgy hazánkban. Az Ericsson Magyarországnál ezt az átlagot meghaladva, jelenleg a kollégák mintegy nyolc százaléka nő – mondta el Jakab Roland a vállalat ügyvezető igazgatója. – Globális célkitűzésünk, hogy 2020-ra munkatársaink 30 százaléka közülük kerüljön ki. Törekszünk arra, hogy minden fórumon, így a Skool újszerű programsorozatán keresztül is megmutassuk, hogy a telekommunikációs és informatikai terület is vonzó lehet számukra.”