Okos kosárlabdát és okospapírt is bemutattak, helyben villámot generáltak a kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Kutatók Éjszakájának

céljairól és idei programjairól szóló, szeptember 23-án megrendezett sajtótájékoztatón. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. és a Tempus Közalapítvány képviselői elmondták: a cél az, hogy mindenki rácsodálkozhasson a minket körülvevő tudományra és láthassa, hogy a tudósok is érdekes egyéniségek.

Péceli Gábor, a BME rektora a nagyfeszültségű laborban megtartott eseményen elmondta, nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a szervezők az egyetemet választották ki a sajtótájékoztató megtartására, ám a döntést nem tartja véletlennek, hiszen az intézmény nagyon is méltó helyszíneket tud felvonultatni. A tervek szerint szeptember 26-án felvonultatják majd mindazokat a tudományterületeket, amelyekkel az egyetem foglalkozik és amelyekkel az ipari innovációt szolgálják.

Betekintés a boszorkánykonyhába

Az intézményvezető beszélt arról is, hogy a BME, amely már 2005-től kezdve minden évben részt vesz a Kutatók Éjszakáján, idén 17 új programmal várja majd az érdeklődőket a hagyományos bemutatók mellett, mint például a szélcsatorna vagy a repülőszimulátor.

Dr. Kiss István, az egyetem Villamos Energetika Tanszékének vezetője elmondta, ezen az éjszakán a különféle kutatási területeket a kísérleteken keresztül tudják bemutatni a nagyközönség számára, látványos dolgokat mutathatnak. A tanszékvezető szerint ez egy jó módszer arra, hogy a következő nemzedéket arra motiválják, hogy ilyen dolgokkal foglalkozzanak.

Skultéty Tamás, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a sajtóeseményen elmondta, ennek a különleges lehetőségeket kínáló estének a célja az, hogy a gyerekeknek, a fiataloknak bemutassák, milyen lehetőségeik vannak, hogy megismertessék őket a tudomány állásával, eredményeivel. „Mutassuk meg, hogy mivel foglalkozunk, hogy Magyarországon is lehet érdekes dolgokat csinálni” – foglalta össze a vállalat álláspontját az igazgató.

Jakab Roland, az Ericsson Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy már ötödik éve vesznek részt legerősebb vállalati támogató partnerként a szervezésben, és minden évben egyre több érdekes programmal készülnek. Idén rendhagyó módon egy rekordkísérlettel is készülnek.

Ericsson, Guinness, Punnany

A kísérletre a szeptember 26-i Punnany Massif koncerten kerül majd sor a Budapest Parkban. Ez egyben egy fizika-hangtani kísérlet is – a résztvevőknek több ezer, különféle hosszúságú PVC csövet osztanak majd ki, amelyek segítségével megkísérlik eljátszani Beethoven IX. Szimfóniájának IV. tételét, azaz az örömódát. Az alapötlet Dr. Nagy Anett fizikatanártól, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium pedagógusától származik. Siker esetén a több ezer fiatal a Guinness Rekord Bizottság által is elismert eredményt érhet el.

A sajtótájékoztatón résztvevőkkel meg is tartották a kísérlet főpróbáját, a kiosztott csövek segítségével Nagy Anett vezényletére a felszólalók, kutatók és sajtómunkások közösen játszották el az Örömódát.

Okos kosárlabda és mesterséges villámok

Az eseményen az Ericsson szakemberei két fejlesztést is bemutattak példaként arra, hogy mire lehetnek képesek a hálózati eszközök, amelyekkel a vállalat is foglalkozik. Az első egy kosárlabda volt, amelynek észrevehetetlen érzékelői megmondják, hányat pattogtattunk vele, vagy éppen milyen sebességgel, milyen szögben passzoltunk. A másik egy okospapír, amely az emberi testet használja közvetítőeszközként. Jakab szerint ez például úgy jelenhet meg a jövőben a hétköznapokban, hogy amikor a boltban leveszünk a polcról egy élelmiszert, a másik kezünkben tartott mobileszköz azonnal tájékoztat minket, hogy abban olyan összetevő található, amelyre allergiásak vagyunk.

„Ezek az újítások jelenleg még futurisztikusnak tűnhetnek, de egy-két éven belül a mindennapjaink részét képezik majd” – áll a vállalat tájékoztatójában, melyből megtudhatjuk, hogy az Ericsson K+F Kutatólaboratóriuma többek között mikrohullámú időjárási térképpel, 3D nyomtatással, repülésszimulációval, önjáró autóval, drónröptetéssel és Mars-járó irányítással készül az eseményre.

A BME Villamos Energetika Tanszékének munkatársai ezt követően látványos bemutató keretében mutatták meg azon tevékenységek egy részét, amelyekkel a nagyfeszültségű laborban foglalkoznak, és amelyet a látogatók is megtekinthetnek majd. A demonstráció keretében elektromos kisüléseket mutattak be, mesterséges villámokat hoztak létre és bemutatták a Faraday-kalitka működését is, amely képes megvédeni az embert az áramütéstől.

Ingyenes belépés, több ezer program

Az idén kilencedik alkalommal megrendezett Kutatók Éjszakáján minden eddiginél több programra látogathatnak majd el tudomány iránt érdeklődők. Országosan összesen 101 intézmény, egyetem, vállalati kutatólétesítmény nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt, köztük például a BME nagyfeszültségű laborja, az Országos Vérellátó Intézet, az Országos Meteorológiai Intézet és az MTA Kutatólaborjai.

Országosan 33 városban több mint 2100 program várja a látogatókat, akik a várakozások szerint idén sem lesznek majd kevesebben 70 ezernél. A programsorozat egyébként nem csak Magyarországon zajlik majd, Európa-szerte összesen 32 országban rendezik meg ugyanabban az időben.

 

Forrás:edupress.hu