A Vas Népének adott október 4-ei exkluzív interjújában Orbán Viktor miniszterelnök többek között arról beszélt, milyen irányban képzeli el az oktatás

jövőbeni átalakítását. Szerinte a minőségi oktatás révén teremthetőek meg a versenyképes bérek feltételei Magyarországon, ehhez pedig el kell hagyni a „megtévesztésre alapuló oktatást”, a gyermekeknek „meg kell mondani, hogy merre induljanak.”

 

A miniszterelnök a munkahelyteremtés és a versenyképes bérek megteremtésének feltételeként elsősorban a minőségi oktatást jelölte meg. „Ha végig tudjuk vinni az oktatási rendszer átalakítását, akkor egyre magasabb szintű tudással rendelkező munkavállalók dolgoznak majd Magyarországon, ebből adódóan nőni fog a bérük is” – jelentette ki a kormányfő.

AZ oktatásban történt szerkezeti átalakításokról Orbán elmondta, szerinte jó az irány, amelybe a kormány elindult ezen a téren, a gépezet hibátlan működéséhez azonban még nagyon sokat kell dolgozni. „Rossz szokások rögzültek Magyarországon. A fiatalok közepes tanulmányi eredménnyel is elmentek gimnáziumba, majd egyetemre. Több diplomát szereztek, ám végül kiderült, nem tudnak elhelyezkedni. Sokkal célszerűbb lett volna szakmát tanulniuk. Senki nem mondta meg nekik az elején, hogy több diploma is értéktelen lehet a munkaerőpiacon” – fogalmazott a miniszterelnök.

Szerinte magunk mögött kell hagyni „a megtévesztésre épülő oktatási rendszert”, a gyerekekkel pedig egyenesen kell beszélni és meg kell nekik mondani, hogy merre induljanak. „Az a cél, hogy az út végén mindenki a saját képességének megfelelő szakképesítést kapjon, hiszen így a fiataljaink el tudnak helyezkedni, el tudják tartani a családjukat” – mondta Orbán.

 

Forrás:edupress.hu