A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 82 múzeum rendezi meg október 10-én a Tanárok Éjszakája programot.

A pedagógusok számára 62 múzeum biztosít ingyenes belépést ezen az estén. Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár az Aquincumi Múzeumban tartott október 8-ai sajtótájékoztatón elmondta: a múzeumok rendhagyó, speciálisan a célcsoportnak szóló programokkal várják a pedagógusokat.

Idén is folytatódik a 2013-ban hagyományteremtő céllal létrehozott kezdeményezése a Szabadtéri Néprajzi Múzeumi Oktatási és Képzési Központnak, miszerint minden évben legyen egy nap, amikor a múzeumok figyelme a pedagógusokra irányul. A rendezvény célja, hogy az oktatási szakemberek megismerjék a múzeumokat, azok oktatást segítő programjait és módszereit, melyeket azután hasznosíthatnak az iskolák pedagógiai programjában.

A rendezvény sajtótájékoztatóján Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a múzeumpedagógiai kínálat egyre nagyobb és tapasztalatok szerint a gyerekek szívesebben mennek múzeumba, ha ott a kiállításhoz kapcsolódó program is várja őket. Cseri Miklós, az Emmi kultúráért felelős helyettes államtitkára pedig kiemelte: a múzeumok számára az egyik legfontosabb célcsoport a diákság, a fiatalság és a hozzájuk tartozó család. Annak érdekében pedig, hogy eljusson hozzájuk a múzeumi programok híre, a tanárokat kell mozgósítani.

Idén kitüntetett figyelmet kapnak az óvodapedagógusok is, hiszen a múzeumpedagógia foglalkozások az óvodai nevelésben is fontos szerepet tölthetnek be. Jóval több lesz a tantárgyspecifikus program is. A Tanárok Éjszakáját több múzeum is arra használja, hogy valamennyi műveltségi területre vonatkozóan bemutassa gyűjteményei használhatóságát.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeumi Oktatási és Képzési Központ a Tanárok Éjszkáján kívül is kiemelt figyelmet fordít a múzeumpedagógiai programok oktatási célú hasznosítására. Ezért fejlesztette ki honlapján a Múzeumi a’la carte adatbázist, amely jelenleg 230 múzeum 804 kiállítását és 2300 múzeumpedagógiai foglalkozását tartalmazza.

 

Forrás:edupress.hu