Internetes előselejtezővel indul október 9-én a PénzSztár, a Második Országos Középiskolai Pénzügyi-Gazdasági Verseny, amelyre összesen

712 csapat, azaz csaknem 3 ezer középiskolás diák jelentkezett. „A verseny nagy segítséget jelent az érettségire való felkészülésben, megtanulunk prezentációt készíteni, gyakoroljuk a vizsgaszituációt, és ami szintén nagyon fontos: megismerhetjük milyen csapatmunkában dolgozni, ahol négy különböző személyiséggel kell együtt haladni a cél felé” – fogalmazták meg tapasztalataikat a tavalyi PénzSztár nyertesei az október 8-án tartott sajtótájékoztatón.

„Október 7-én éjfélkor lezárult a jelentkezési határidő, és örömmel fogadtuk, hogy idén is az ország összes középiskolájának közel egyharmadát mozgatta meg a verseny. Külön öröm, hogy két határon túli magyarlakta településről, egy zentai és egy székelyudvarhelyi középiskolából is jelentkezett egy-egy csapat” – fogalmazta meg Kerekes György, a versenyt szervező TAS-11 Kft. ügyvezetője. Hozzátette: bár tavaly többen jelentkeztek, most mások a feltételek, hiszen a megyei selejtezőbe egy iskolából csak 2 csapat juthat be, valamint tavaly májusban, míg idén csak szeptemberben indult a jelentkezés.

„Sajnos ma Magyarországon a pénzügyi oktatás színvonala igen alacsony, az emberek könnyen félrevezethetők, ezért a PénzSztár célja a pénzügyi kultúra növelése és a magyar lakosság pénzügyi tudatosságának javítása, mely hozzájárul az ország gazdasági és kulturális fejlődéséhez” – mondta a sajtótájékoztatón Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács és a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke. Kiemelte: fontos a pénzügyi szakma és az üzleti szereplők hozzájárulása az oktatás támogatásához. A verseny kiváló lehetőséget kínál a tanulók számára nemcsak gazdasági ismeretek bővítésére, de a tanultak gyakorlati alkalmazására, tudásuk felmérésére is, amely a későbbiekben akár a továbbtanulásuk vagy pályaválasztásuk szempontjából is meghatározó lehet.

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára a verseny feladatairól és témáiról beszélt. „A verseny egy vetélkedő és játék is egyben, és nemcsak azokat szólítja meg, akik pénzügyi és gazdasági vonalon szeretnének továbbtanulni. Tavaly például jelentkezett olyan diák is, aki elmondta, hogy orvos szeretne lenni, és azért vesz részt a versenyen, mert úgy érzi, rendelkeznie kell az életben ezekkel az ismeretekkel, és később is fel tudja majd használni az itt tanultakat. A példa is mutatja, hogy nem kell mindent, amit tanulunk, a szakmánkban alkalmazni, hanem emberként, a mindennapokban is hasznosíthatjuk a tudást.” Bod Péter Ákos elmondta: a tavalyihoz képest bővült a szakértői testület, melyben a gazdaság és a pénzügyek minden fontosabb területének szakértője képviselteti magát a támogató és a szakmai együttműködő szervezetek részéről. A szakmai kör tagjai részt vesznek a verseny kérdéseinek megalkotásában is, melyek az elődöntőkben inkább tudásfelmérőek, míg a döntőben már kreatív, improvizatív feladatokat is kapnak a diákok. Minden kérdés átmegy egy szakmai szűrőn, és azt is vizsgálják, teljesíthetők-e a középiskolások számára. A témakörök lefedik a gazdaság és a pénzügyek minden fontosabb területét – például lesz pénztörténetre, uniós költségvetésre, államháztartásra, biztosításra, tőkepiacra, diákhitelre, lízingre és adózásra irányuló kérdés is.

„Kutatások szerint a mai fiatalok többnyire a felsőoktatási tanulmányok megkezdése vagy a munkába állás kapcsán kerülnek először kapcsolatba a pénzintézetekkel, ami nagy gond, hiszen a pénzügyi tájékozódást nem lehet elég korán kezdeni” – fogalmazta meg Szabó Levente, a verseny gyémánt fokozatú támogatójának, a TakarékBanknak a vezérigazgatója, aki szerint a kisiskolásoktól az egyetemistákig meg kell találni azt a fórumot és eszközt, amely be tudja vezetni a fiatalokat a pénzügyek világába.

A verseny főtámogatója a MET Power is, melynek vezérigazgatója, Lehőcz Balázs Gábor elmondta: a pénzügyi ismeretek ma már hozzátartoznak az általános műveltséghez, bármilyen területen dolgozik is valaki, ezért a MET-nél fontosnak tartanak minden olyan kezdeményezést, mely fejleszti ezeknek az ismereteknek a megértését.

Szintén főtámogató a Provident Pénzügyi Zrt., melynek vezérigazgatója, Szirmák Botond megfogalmazta: a fenntartható működés egyik alapja, hogy minél többen tisztában legyenek az alapvető pénzügyi és gazdasági folyamatokkal. Ennek egyik legfontosabb fóruma pedig a középiskola lehet, ahol a diákok gyakorlati példákon keresztül megtanulhatják olyan alapvető fogalmak jelentését, mint a reálhozam, a kamat vagy a törlesztőrészlet, hiszen ezeknek az ismerete nélkül nem tudnak magabiztosan helytállni az életben.

A december 11-éig tartó versenyre a 2014/2015-ös tanévben 14-20. életévüket betöltött tanulók jelentkezését várták. A Pénzsztár internetes előselejtezői október 9-én és 16-án lesznek, míg a selejtezők, a regionális középdöntő és az országos elődöntő után a legjobb négy csapat mérkőzik meg a december 11-ei országos döntőben. A győztesek fejenként 100-100 ezer forinttal és egy-egy okostelefonnal gazdagodnak a tapasztalatok mellett.

 

Forrás:edupress.hu