Ha már van fogszabályzód, minden bizonnyal te is szeretnéd megismerni azokat a tippeket, melyek segítségével hamarabb megszabadulhatsz tőle.

A szépséghez türelem kell, és sajnos nincs azonnali megoldás a problémára. Ám ne csüggedj, hiszen itt van néhány tipp, ami segíthet felgyorsítani a folyamatot.

Ne rágózz!

Ha már alig várod, hogy rendbe jöjjenek a fogaid, és fogy a türelmed, akkor együtt kell működnöd a fogorvosoddal. Kérj egy listát azokról az ételekről, amelyeket jobb, ha elkerülsz. Ilyenek a ragacsos Hogyan szabadulj meg a fogszabályzódtól?csokik, a keménycukorkák, a gumicukrok és a rágó. Akármilyen nehéz, próbáld meg kiiktatni az étrendedből ezeket az édességeket. Ezeknek a fogyasztása, rágása meghosszabbítja a kezelést, és akár meg is hajlíthatja a fogszabályzó drótját, melynek következtében a fogaid is rossz irányba igazodhatnak. Szóval, a rágós ételek kiiktatása egy a sok tipp közül, hogyan szabadulj meg gyorsabban a fogszabályzódtól.

Hagyd fent a fogvédőt!

Ha a kezelés elején jársz, valószínűleg fogvédőt kell viselned néhány fogadon. Hidd el, tudom, milyen nehéz a viselésük, de okkal vannak ott. Ezért tartsd be a szabályokat, és viseld a fogvédőt mindig – kivéve étkezéskor. Így a kezelésed simán fog menni, és ugorhatsz is a következő lépésre.

Vágd fel az ételt!

Már megtanultad, hogy a rágás nem egy pozitív élmény, ha fogszabályzód van. Csak képzeld el, milyen fájdalmas lehet beleharapni egy almába! Ezért kell az ételt apró darabokra felvágnod. Ez nemcsak enyhíti a fájdalmat, de felgyorsítja a gyógyulási folyamatot és védi a fogszabályzót is.

Menj el minden vizsgálatra!

Minél tovább halogatod az időpont-kérést, annál tovább kell majd viselned a fogszabályzót! Szóval nem éri meg, hogy azért ne menj el a fogorvosodhoz, mert mondjuk nem volt kedved korábban kelni… Minél nagyobb erőfeszítést teszel az ügy érdekében, annál hamarabb leszel szabad.

Moss fogat, és fogselymezz rendszeresen!

Az egyik legfontosabb dolog, amit fogszabályzósként tenned kell, az, hogy megfelelően ápolod a fogaidat. Persze nem könnyű a fogmosás drótokkal a fogadon, de gondoskodnod kell róluk, hogy a legjobb formában legyenek. Minél egészségesebbek a fogaid és a fogínyed, annál könnyebben alakítható a növekedési irányuk, és annál hamarabb szabadulsz a fogszabályzódtól!

Ne rágj jeget!

Akármilyen furcsán hangzik, ez az egyik kedvenc nyári rágcsálnivaló. De nemcsak a fogaidnak, hanem a fogszabályzódnak sem tesz jót. Az egyik leggyakoribb „baleset” az, amikor a jég eltör néhány drótot a fogszabályzóból. Ez az egész kezelést hátráltatja, hiszen időbe telik, hogy megjavítsák a fogszabályzódat.

Ne csikorgasd a fogadat!

Sok embernek szokása – anélkül, hogy észrevenné – a fogcsikorgatás. Ez gyakran történik napközben, vagy éppen éjszaka, alvás közben. A fogcsikorgatás nagy nyomást mér a fogaidra, és eldeformálhatja, rossz irányba térítheti őket. Szóval figyelj oda rá, vedd magad észre, és lazítsd el az állkapcsodat, így a fogaid is szabadabbak lesznek.

Rengeteg idő kell ahhoz, hogy rendbe jöjjenek a fogaid, de hidd el, megéri a várakozást! Sajnos türelemre lesz szükséged, de a sok évi szenvedés után végre gyönyörű lesz a mosolyod – persze csak ha betartod az orvos utasításait.

Neked hogyan sikerült gyorsabban megszabadulni a fogszabályzótól?

 

Forrás:kamaszpanasz.hu