Negyedszer hívott meg gyerekeket az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a Gyermekek Világnapja alkalmából az Országház Felsőházi termébe.

A gyerekeket a rendezvény házigazdája, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Edvi Péter, az NGYSZ elnöke fogadta október 14-én. A rendezvénnyel a szervezők szeretnék felhívni a gyermekek figyelmét arra, hogy a jövőben ők is beleszólhatnak az országot foglalkoztató fontos kérdésekbe, és akár változtathatnak is rajtuk.

A Gyermekek Világnapja alkalmából az Országgyűlés és a Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdetett 8-18 év közötti gyermekek részére „Milyen kérdést intéznék a miniszterhez, ha képviselő lennék?” címmel. A megadott határidőre több száz színvonalas és értékes munka érkezett be. A legjobb pályázatok beküldőit a szervezők meghívták az Országház Felsőházi termébe, ahol a gyerekek személyesen tehették fel kérdéseiket, és interpellálhattak az illetékes miniszternek, államtitkárnak. A válaszokat a házszabály szerint szavazásra bocsátották.

Magyarországi településekről és a határon túlról összesen 300 gyerek foglalt helyet a Felsőházi terem padjaiban. A gyerekeket a rendezvény házigazdája, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint Edvi Péter, az NGYSZ elnöke fogadta.

A gyermekek és fiatalok kérdései és javaslatai főleg a hátrányos helyzetű, szegény családok állami támogatása, a munkanélküliség, a munkahelyteremtés, az esélyegyenlőség, a mezőgazdaság, a környezetvédelem, az oktatás, a kultúra támogatása, a sportolási lehetőségek, a városfejlesztés, külpolitika, a megújuló energiaforrások, a közlekedés- és közlekedésfejlesztés, az egészségmegőrzés és az egészséges életmód/étkezés témaköreit érintették. Felmerültek a határon túl élőkkel kapcsolatos oktatási, egészségügyi, nyelvhasználati, valamint az ukrán-orosz konfliktussal kapcsolatos kérdések is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arra a kérdésre, hogy tervezi-e a kormány a kerékpárosokra vonatkozó KRESZ oktatás kötelezővé tételét az általános iskolákban, elmondta: többek között az általános iskolák 3-4. osztályában a technika-életvitel tantárgy részeként az alapismereteket – egyebek mellett a kerékpárút jelzéseit, jelzőtáblák típusait – sajátíthatják el a gyerekek, 5-6. osztályban a gyalogos és kerékpározás közlekedéssel kapcsolatos KRESZ szabályokat, 7-8. évfolyamon pedig a kerékpározás közlekedési szabályainak tudatos alkalmazására való felkészítés zajlik.

Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke arra válaszolt, hogy a televíziós csatornák napközben vetített programjait ellenőrzik-e, kiderül-e, ha nem gyerekeknek való. Mint mondta, a médiatörvény minden médiaszolgáltatónak előírja, hogy korhatár besorolással lássa el a tartalmat, és ezt az NMHH Nemzeti Filmirodáján működő Korhatár Bizottság – pedagógusok, pszichológusok és filmes szakemberek – látja el.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára arra igyekezett választ adni, hogy milyen próbákat kell kiállni a miniszterré váláshoz. Az államtitkár kiemelte: akik politikusok akarnak lenni és a politikusi pályát élethivatásuknak is tekintik, azok számára az a legfontosabb, hogy a politikát ne célnak, hanem eszköznek tekintsék. Olyan eszköznek, amellyel jobbá lehet tenni hazánk, saját életünk, családunk, közösségeink sorsát, életét – tette hozzá.

Egy csíkszentdomokosi tanuló a határon túl élő magyarság asszimilációjának problémáját vetette fel. Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár arról szólt, hogy a magyar kormány évente mintegy 20-21 milliárd forint támogatásban részesíti a határon túl élő magyarságot az oktatás, a kultúra, szociális és egészségügyi téren, amely elsősorban a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. révén jut el a külhoni családokhoz.

A Gyermekek Világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának kezdeményezésére 1954. óta szeptember 20-án ünnepeljük. Ma már szinte a világ minden országában megemlékeznek róla. Ez a nap a gyermekekről szól, jogaikról, lehetőségeikről, a jövőjükről, és arról is, hogy mi milyen országot, világot adunk át nekik, ahol majd ők döntenek a mi nyugdíjas éveinkről.

 

Forrás:edupress.hu