A beadandók és a ZH-k miatt már a vizsgaidőszak előtt kezdtek rászokni a napi többszöri kávézásra? Ne tegyétek. Hogy miért?

1. Lelassultok. A kutatások szerint a túlzásba vitt koffeinbevitellel épp az ellenkezőjét éritek el annak, amit szeretnétek.

2. Negyedóránként szünetet kell tartanotok, mert rohantok a mosdóba: a kávénak erős vizelethajtó hatása van, ráadásul az emésztést is felgyorsítja. A tíz legidegesítőbb mondat, amit egy egyetemistának mondhatsz.

3. Nem bírtok aludni. Hiába érzitek, hogy már nagyon húz az ágy, amikor végre engedélyeztek magatoknak egy kis alvást, akkor is csak forgolódtok.

4. Idegesek lesztek, és nem csak az alváshiány miatt. A kutatások szerint a koffein növeli a boldogságérzetet, de ha négynél több kávét isztok, jó eséllyel idegesek, izgatottak lesztek tőle.

5. A koffeinmérgezésről sem szabad elfeledkezni: kiverhet a víz, rátok törhet a remegés.

6. Mert a tea jobb: élénkítő hatása ugyan enyhébb, de sokkal tartósabb. Így élhetitek túl a vizsgaidőszakot: hogyan maradhattok ébren kávé nélkül?

7. A koffein dehidratáló hatású. Ha nem figyeltek oda a vízfogyasztásra, könnyen megfájdulhat a fejetek.

8. Minél több kávét isztok,annál többre lesz szükségetek a jövőben.

9. Rendszertelen szívverést és izomrángást is tapasztalhattok, a szemetek tikkel, a pulzusotok és a vérnyomásotok is emelkedik. Ezek mind a koffeinmérgezés tünetei.

10. A koffein függőséget okozhat, ha pedig koffeinfüggőként nem kaptok elég kávét vagy energiaitalt, akkor fejfájást és ingerlékenységet tapasztalhattok, és a koncentráció is kevésbé fog menni. A 15 legrosszabb pillanat az egyetemen – amit (majdnem) mindenki átél.

 

Forrás:eduline.hu