Nem egyszerű a diszlexiával együtt élni. Azok számára, akik ilyen problémával küzdenek, fontos feladat az olvasási és írás készségek fejlesztése.

Nem lehetetlen elérni a kitűzött célt, de sok türelemre lesz szükséged, sokat és sokkal keményebben kell gyakorolnod, mint másoknak.

Minden célodat elérheted, ha elég keményen dolgozol, és ha arra koncentrálsz, amit meg kell tenned, hogy sikeres legyél! Íme, néhány nagyon hasznos tipp az olvasási és írás készségek fejlesztésére.

Használj számítógépet!

Az egyik leghatékonyabb tipp, amit tanácsolhatunk az olvasási és írás készség fejlesztésére, hogy 7 tipp diszlexiásoknak a készségeik fejlesztéséreamikor csak lehetőséged van rá, használj számítógépet/tabletet, ha írnod kell valamit. Egyes programok, mint például a Microsoft Word vagy az Open Office javítják a helyesírást és a nyelvtant. Ha néhány szót helytelenül írsz, csak írd le őket helyesen egy papírra, és próbáld memorizálni.

Cseréld le a papír színét!

Egy olyan egyszerű dolog, mint az, hogy más színű papírra írsz, jelentősen javíthatja az olvasási és írás készségedet. Színes diákat is használhatsz, amiket a kinyomtatott papírra teszel, vagy használhatsz olyan szemüveget, aminek színes a lencséje. Azt tudnod kell, hogy más-más szín működik minden embernél, szóval, ha egy adott szín nem segít rajtad, akkor csak válts színt!

Nézz utána, hogy hol van ingyenes vizsgálat!

Ma már számos helyen van a diszlexiát felmérő ingyenes vizsgálat, és legtöbbször ezek mellett működnek olyan segítő csoportok is, amelye segítenek, hogy megbirkózz ezzel a rendellenességgel. Tudnod kell, hogy rengeteg módszer létezik, ami segíthet a tanulásban és az írásban. Emellett például a Literacy portál kifejezetten a diszlexiások számára nyújt online segítséget e-tanulási anyagokkal és egyéb hasznos tippekkel.

Dokumentáld a problémát!

Ha diszlexiás vagy, és szeretnéd, ha járnának neked azok a jogok, amik a hasonló problémákkal küzdőnek is, például felmentés bizonyos tantárgyakból az osztályzatokkal való minősítés alól, hosszabb dolgozatírási idő vagy az írásbeli felelet szóbelivel való kiváltása), akkor dokumentálnod kell a problémát. Főként azért, mert legtöbbször a diszlexia nem az egyedüli probléma, sok dolog lehet hatással az olvasásra és az írásra, így hosszú távon valóban befolyásolhatja a tanulmányi eredményedet. Ha azt gyanítod, hogy diszlexiás vagy, mihamarabb kérj egy teljes kivizsgálást.

Találd meg a legjobb tanulási módszert!

Az egyik leghatásosabb dolog, amit tehetsz, ha diszlexiád van, ha megtalálod a számodra legjobb tanulási módszert. Kérj egy alapos kivizsgálást és audiológiai értékelést. Ne csak pszichológusi, hanem logopédiai segítségét is kérj a teljes kiértékeléshez, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb, leghatékonyabb tanulási módszert. Vajon vizuális, hallás utáni vagy gyakorlati típus vagy?

Kedvezmények a felvételin

A diszlexiás jelentkezőnek előnyben maximum 40 többletpont jár a felvételinél. A diszlexiás felvételizőt ugyanolyan kedvezmények illetik a felvételi eljárás során, mint a középiskolában és az érettségin. A diszlexiás hallgató írásbeli vizsga helyett szóbeli vizsgát tehet, az írásbeli vizsgákon használhat számítógépet, és biztosítani kell számára a vizsgán szükséges segédeszközöket (pl. írógép, helyesírási szótár, értelmező szótár), emellett az írásbeli vizsgán maximum 30%–kal több felkészülési időt kaphat és mentesülhet bizonyos tantárgyak, tantárgyrészek teljesítése alól.

Vezess naplót!

Még ha ezt nehéz is elhinni, a naplóvezetés jelentősen fejlesztheti az íráskészségedet. Csak próbálj meg legalább 500 szót írni minden nap és minden egyes alkalommal próbálj új szavakat is beleszőni, valamit, amit általában nem használsz, hogy megtanuld helyesen leírni. Ez egy nagyon hatásos terápiás eszköz, mivel lehetővé teszi, hogy megszabadulj mindattól az érzéstől, amik nyomasztanak, hátráltatnak.

Diszlexiásnak lenni nem könnyű, főleg, ha olyan diák vagy, aki szeret új dolgokat tanulni. Ne ess kétségbe, mert nagyon sok mindent tudsz tenni, hogy legyőzd az akadályokat, amik a diszlexia miatt léptek fel. Ismersz további tippeket az olvasási és íráskészség fejlesztésére? Kérlek, mesélj ezekről kommentben!

 

Forrás:kamaszpanasz.hu