A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a tervezett internetadó súlyosan veszélyezteti a köznevelés egész rendszerének

működését, korlátozza az információs szabadságot, a tanítás szabadságát, a tanuláshoz való jogot. A tömörülés a parlamenti pártoktól azt kéri, ne szavazzák meg a javaslatot. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint az adó jelentősen mélyítené a digitális szakadékot.

A szakszervezet október 22-én az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: az internet nyújt segítséget ahhoz, hogy a legkisebb település legkisebb iskolájához is eljusson az elektronikusan feldolgozott tananyag, tankönyv, valamint segítséget nyújt az idegennyelv-tanuláshoz.

Mint állásfoglalásukban rögzítették: az internet használata nem függhet attól, hogy milyen az anyagi helyzete a szolgáltatás igénybe vevőjének.

„A XXI. század pedagógiai folyamatai nem nélkülözhetik az internet szabad használatát, ami segítséget nyújt az oktatás minden területén ahhoz, hogy kinyíljanak az iskolák falai, és a pedagógusok, a tanulókkal közösen, belépjenek a múzeumok, könyvtárak, színházak kapuján” – fogalmaztak.

A szakszervezet szerint az internet-szolgáltatás megadóztatásával a civil szervezetek – többek között a szakszervezetek – működését is ellehetetlenítik.

A tömörülés a honlapjára érkező tiltakozó nyilatkozatokról tájékoztatja a parlamenti pártokat, kérve, ne szavazzák meg a törvényjavaslatot, és tájékoztatják a köztársasági elnököt is, nála azt kezdeményezve, ne írja alá a szerintük az alaptörvény rendelkezéseibe ütköző jogszabályt.

A kormány jövőre az internet szolgáltatásra is kiterjesztené a távközlési adót, amelyet eddig a hanghívások, SMS-ek és MMS-ek után fizettek a távközlési szolgáltatók. Az adó mértéke minden megkezdett gigabájt adatforgalom után 150 forint lenne a parlamentnek kedden benyújtott, 2015. évi adótörvény-javaslat alapján.

Az informatikai szövetség is a javaslat visszavonását követeli

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szintén felszólította a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését, és ellehetetleníti a kis és közepes, szinte 100 százalékban magyar tulajdonú kábelszolgáltatókat.

Az IVSZ álláspontja szerint az internetadó tovább mélyítheti a Magyarországon egyébként is jelentős digitális szakadékot, nehéz helyzetbe hoz minden magyarországi vállalkozást, az internet-előfizetések díjának növekedéséhez vezet. A szabályozás hatására nem az adóbevétel fog nőni, hanem az internethasználat fog csökkenni – hívják fel a figyelmet.

Az IVSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy ez a fordulat különösen nehézzé teszi a kormány által vállalt Nemzeti Infokommunikációs Stratégia vagy az Európai Unió által elfogadott Digitális Menetrend teljesítését, a szélessávú fejlesztések vagy az e-közigazgatás előremozdítását, de az oktatás és digitális készségek fejlesztése révén elérhető munkahely-teremtési igyekezetet is.

2008-ban a Fidesz azért nem támogatta az internetadó bevezetését, mert az „tovább mélyíti a Magyarországon amúgy is meglévő digitális szakadékot és elzárja az új felhasználókat az internettől”. Nyitrai Zsolt, aki akkor a párt információs és telekommunikációs munkacsoportját vezette, „egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz” ötletnek nevezte az internet megadóztatását.

Az informatikai iparágat képviselő szövetség rávilágít, hogy a KSH 2012-es adatai alapján ez az ágazat volt az egyetlen, amely még a válság éveiben is növekedni tudott, folyamatosan évente 4,5 százalékkal.

 

Forrás:edupress.hu