A főiskolán, egyetemen rengeteg esszét kell majd írnod. Íme, néhány tipp, mely segít javítani az írásbeli képességeidet, hogy ne legyenek nehézségeid a későbbiekben (sem).

1. Írj minél gyakrabban!

Remek gyakorlási lehetőség, ha például rendszeres blogot vezetsz, vagy jegyzeteket készítesz a könyvről, amit éppen olvasol, esetleg megpróbálkozhatsz az iskolai újságban való cikkírással is. Hasznos lehet, ha gyakorlod a szabadírást. Ez azt jelenti, hogy megpróbálsz 10 percen keresztül írni bármiről, anélkül, hogy abbahagynád vagy a helyesíráson, a nyelvtanon vagy a szövegelrendezésen gondolkodnál.

2. Kísérletezz!

Kísérletezz, próbálj minél több stílusban, minél változatosabb elképzelt célközönségnek írni. Próbáld ki, milyen mesét, naplót, szerkesztőnek szóló levelet, memoárt írni. Mindezzel nemcsak az írásbeli képességeidet fejleszted, hanem fantáziád, őnbizalmad is nő. Eleinte lehet, hogy nehezen megy, ám később Te magad leszel leginkább meglepődve azon, hogy

mire is vagy képes!

3. Élvezd az írást!

Játssz a szavakkal, használd a fantáziádat, keress szójátékokat! Figyeld meg, melyek azok a szavak, kifejezések, melyek valami miatt megfognak, mikor olvasod vagy hallod őket. Légy résen, járj nyitott szemmel és füllel, hiszen a téma az utcán hever!

4. Kérj visszajelzést!

Ne légy szégyenlős, nyugodtan mutasd meg írásaidat a legjobb barátaidnak, családodnak, hiszen az ő őszinte visszajelzésük sokat segíthet a fejlődésben!

5. Olvass!

Fald a betűket, olvass az író szemével! Próbáld elképzelni, vajon az író miért és hogyan érte el a megfelelő hatásokat. Sokat segíthet saját stílusod kialakításában!

6. Ne csak magyar órán írj!

Az írást kiválóan használhatod bármilyen tantárgy esetében, hiszen a gondolatok papírra vetése, összegzése további gondolkodásra ösztönöz, segít az összefüggések felismerésében!

7. Használd a profik trükkjeit!

Ha úgy érzed, sehogy sem sikerül elkezdeni az írást, próbálkozz egy kis ötletbörzével, adatgyűjtéssel a különböző újságokból vagy jegyzeteidből!

8. Arról írj, amit ismersz!

Nem kell, hgoy életed minden egyes percéről írásban számolj be, ám a legjobb témákat és párbeszédeket saját életedből merítheted.

9. Mindig nézd át, amit írtál!

Miután papírra vetetted gondolatidat, nézd át, írd át, majd ezt ismételd meg újra! Ha tartalmilag már rendben van, nézd át helyesírás szempontjából is! Ha más-más szempontból olvasod át, amit írtál, sokkal érthetőbb lesz a végeredmény.

10. Nyiss egy dossziét!

Ebben őrizd meg az írásaidat, melyeket időről-időre újra elővehetsz és átolvashatsz. Tedd fel magadnak ilyenkor a kérdést, mi az, ami tetszik benne, mi az, amit ma már másként írnál. Ez jó módszer arra, hogy figyelemmel kövesd a fejlődésed, emellett új ötletek forrása is lehet!

 

Forrás:kamaszpanasz.hu