Megjelent a PictoVerb képi kommunikációra épülő változata, amely a magyar nyelvű felhasználók számára kíván hiánypótló megoldást nyújtani.

A PictoVerb szoftver létrehozásán egy középiskolás fiú, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolába járó Zsombori Balázs kezdett el dolgozni. Ez az első olyan magyar nyelvű alkalmazás, amely egyértelműen felismerhető rajzokat, képeket alakít át hangos mondatokká. Így teszi lehetővé a beszédben akadályozottak, képi kommunikációra hagyatkozók számára szükségleteik, érzéseik kifejezését. Balázs, aki ma már Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyeteme Villamosmérnöki és Informatikai Kar mérnökinformatikus képzésének hallgatója, a képi kommunikációs változat megjelenését követően is folytatja a fejlesztést. „A PictoVerb olyan alkalmazás, mely lebontja a beszédben korlátozott emberek kommunikációs és nyelvi akadályait. A rendszer lényege, hogy univerzális jelentéssel bíró képeket, piktogramokat jelenít meg a táblagép kijelzőjén, majd a felhasználó által érintéssel kijelölt képekből, vagy azok kombinációjából nyelvtanilag helyes, hangos mondatokat szólaltat meg” – mondta el Balázs az Edupress kérdésére egy korábbi interjúban. Hozzátette: a program fejlesztése során szorosan együttműködöm a különböző betegségek következtében beszélni nem tudó célcsoportokkal. Előfordul, hogy a kommunikáció hiánya mozgásbéli korlátozottsággal is társul. Ezért a PictoVerb egy olyan funkcióval is bővült, ami lehetővé teszi az érintés nélküli, csupán a fej mozgatásával történő vezérlést. A felhasználónak így csak rá kell néznie az adott üzenetet szimbolizáló képre, a program pedig kimondja helyette közlendőjét, például: „Szeretnék rádiót hallgatni.”
A program alapértelmezetten 8 tematikus mappát tartalmaz – 7 általánosat: érzelmek, ételek, italok, öltözködés, tisztálkodás, szabadidő, eszközök és 1 speciálisat: a betegápolást. A most megjelent verzióban összesen 155 piktogram érhető el, alapkészlete azonban tetszőlegesen bővíthető és szerkeszthető. A programban van lehetőség saját kép, illetve hang hozzáadására is, gombjainak mérete pedig testreszabható, a felhasználók adottságaihoz, igényeihez igazítható. Használata egyszerű, könnyen elsajátítható, nem igényel sem nyelvi, sem nyelvtani előképzettséget. A képek méretezése gyengénlátók és mozgásukban akadályozottak számára is lehetővé teszi az alkalmazás használatát, és mivel táblagépen és okostelefonokon futtatható, használója bárhová magával viheti.
A PictoVerb története 2012-ben kezdődött, amikor az akkoriban a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolába járó Zsombori Balázs elkezdett dolgozni a PictoVerb szoftver létrehozásán. Az ihletet egy beszédben korlátozott ismerőse adta, Balázs neki szeretett volna segíteni, amikor megálmodta a szoftver létrehozását.
Balázs 2013-ban indult a Magyar Innovációs Szövetség 22. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyén, ahol I. helyezést ért el. Ez lehetőséget adott arra, hogy részt vehessen a 2013 szeptemberében Prágában megrendezett 25. EU Fiatal Tudósok Versenyén, ahol III. díjban részesült. A verseny után meghívást kapott Brüsszelbe az Európai Bizottság Kutatás és Innovációs Főigazgatósága által szervezett Voice of the Researchers nevű konferenciára, hogy bemutassa projektjét. 2014 decemberében Balázs képviselte Magyarországot Svédországban a Stockholm International Youth Science Seminar-on. 2014-ben Zsombori Balázs munkáját jelölték a Fiatalok a Fiatalokért Díjra és a szavazó táborának köszönhetően az Innováció kategória győztese lett. Májusában pedig az Év Talentuma Díj Tudomány kategóriájában kapott elismerést addigi sikeres munkájáért.
A nagy kihívás Balázs számára nemcsak a program fejlesztése, és ennek érdekében programozási tudásának folyamatos gyarapítása volt, hanem az ehhez és az értékesítéshez szükséges feltételek kialakítása is, – vagyis megfelelő szakemberek és olyan üzleti angyalok megtalálása, akik azonosulni tudnak a PictoVerb missziójával: javítani a rászoruló emberek életminőségén, először Magyarországon elérhetővé téve a PictoVerb-et – mindenki által megfizethető áron.
Balázs a képi kommunikációs változat megjelenését követően is folytatja a fejlesztést. Előkészületben van a program írástudók számára kialakított, valamint idegen nyelveken is megszólaló változata. A távlati tervek között olyan alkalmazás fejlesztése is szerepel, mely a súlyosan mozgáskorlátozott, beszédben akadályozott embereknek próbál majd segíteni. A PictoVerb próba verziója mindenki számára ingyenes letölthető a Google Playből.

 

Forrás:edupress.hu