Nem árt, ha tudod, mely ételekkel erősítheted immunrendszered. Kamaszkorban különben is fontos

a hirtelen fejlődésnek indult szervezet megfelelő vitaminokkal való ellátása, úgyhogy egyél minél többet az alábbi szuper ételekből!

1. Bodza

Régóta tudjuk, hogy a bodza hatásosan veszi fel a harcot a vírusok ellen a testben. Kutatások szerint sokkal egyszerűbben lábalnak ki az influenzából azok, akik bodzát fogyasztanak betegségük közben. A bodza nagyon gazdag antioxidánsokban és ezáltal hatásosan feszi fel a harcot a gyulladásokkal.

2. Gomba

Ne utasítsd el a gombát, mint silány táplálékot – nagyon gazdag antioxidánsokban és ásványi anyagokban. Az alacsony ásványianyag tartalmat összefüggésbe hozták az influenzás megbetegedéssel. B-vitamint is találhatunk a gombákban, ami jelentős szerepet játszik az egészséges immunrendszer felépülésében. Állatokon végzett kísérletek alapján a gombáknak van antibakteriális hatásuk is, illetve fogyasztása mellett kevesebb az esélyünk a vírusos és daganatos megbetegedésekre.

3. Acai bogyó

A szuperételként is emlegetett trópusi gyümölcs hasonlít az áfonyához és sötétlila színe miatt antioxidánsokban igen gazdag. Míg az acait tudományosan nem köthetjük egyes betegségek megelőzése elleni szernek, de magas antioxidáns tartalma révén segítenek a testednek általánosan felvenni a harcot az öregedés és betegségek ellen. Akár ital formájában is fogyaszthatod, mindenképpen ízletes!

4. Osztriga

Afrodiziákum? Immunerősítő? Talán mindkettő, köszönhetjük az osztrigákban található cinknek. Az alacsony cinkszintet párhuzamba állították a férfi meddőséggel. Emellett a cink a különféle vírusok ellen is hatásosan küzd, bár a kutatók egyelőre nem tudják, hogy miért. Bárhogyan is legyen, az osztriga segít az immunrendszerednek, ami mindenképpen jó dolog.

5. Görögdinnye

A hidratáló és frissítő görögdinnye szintén rengeteg antioxidánst tartalmaz, valamint glutationt. Ezek erősítik az immunrendszert, így felvehetik a harcot a betegségekkel szemben.

6. Káposzta

Ez egy másik étel, ami immunerősítő glutationt tartalmaz. A káposztát a téli hónapokban különösen olcsón és könnyen beszerezheted, ráadásul rengeteg fajtája létezik – fehér, piros, kínai. Levesben és köretként is finom, így mindenképpen ajánljuk figyelmedbe!

7. Mandula

A mandula segít az immunrendszerednek, emellett a stressz ellen is hatásos étel. Az ajánlott negyedcsészényi mandula az ajánlott napi E-vitamin felét tartalmazza, ami szintén jót tesz az immunrendszerednek. Emellett riboflavint, niacint és B-vitamint is tartalmaz, ami a stressz ellen segít védekezned.

8. Grapefruit

A grapefruitban jó adag C-vitamint találhatunk, ami, ha eleget fogyasztasz belőle, segít megelőzni az influenzát és a megfázást. Bárhogy is, a grapefruit tele van flavonoidokkal, amik segítenek az immunrendszerednek. Ha nem szeretnéd a grapefruitot, fogyassz helyette narancsot!

9. Búzacsíra

A búzacsíra igazán tápláló, ráadásul sok cink, antioxidáns és B-vitamin is található benne. Emellett sok rost, protein és növényi zsírt is tartalamaz és akár salátában vagy nassolnivalóként is fogyaszthatod.

10. Alacsony zsírtartalmú joghurt

Naponta egy csésze joghurt segít elkerülni a megfázást, a reklámokból már jól ismert baktériumkultúrájának köszönhetően. Egyes kutatók szerint sokat segít a betegségek elleni harcban, emellett D-vitamint is tartalmaz, ami szintén segít a megfázás és az influenza kivédésében.

11. Fokhagyma

Már az őseink is alkalmazták, még ha nem is tudták, hogy miért is gyógyít ennyire. Ma már tudjuk, hogy magas antioxidáns tartalma erősíti a szervezetünk immunrendszerét. Tippünk, hogy hámozd meg, majd hagyd állni 15-20 percig főzés előtt, hogy aktiváld az immunvédő enzimeit.

12. Spenót

A szuperételként is emlegetett spenót nem csak a stressz ellen igen hatásos. Tápanyagokban gazdag és segít megújítani a testedet – akár belülről is, új sejtek termelésével. Emellett sok rost és antioxidáns is van benne, mint például a C-vitamin. Ha nyersen vagy kevéssé főzve eszed, akkor a leghatásosabb.

13. Tea

Fekete vagy zöld? Mindkettőben betegségek ellen harcoló polifenolok és flavonoidok vannak. Ezek az antioxidánsok megkeresik a sejtpusztító gyököket, majd elpusztítja azokat. Emellett koffeintartalmuk miatt még a suliban is jobban teljesíthetsz!

14. Édesburgonya

Csak úgy, mint a répa, az édesburgonya is magas antioxidáns tartalmú – béta-karotin van benne, ami szintén a sejtpusztító gyökök ellen harcol. Sok A-vitamint is tartalmaz, ami gátolja a gyors öregedést, illetve segít egyes rákos megbetegedések kivédésében.

15. Brokkoli

Egyszerű megtalálni a zöldségesnél, és minden fogásban finom, emellett az immunrendszeredet is védi – ez a brokkoli! Sok vitamint találhatsz benne: A-vitamint, C-vitamint, glutationt. Ha egy kis alacsony zsírtartalmú sajttal köríted a fogást még immunerősítő B- és D-vitamint is a szervezetedbe juttathatsz.

 

Forrás:kamaszpanasz.hu