Az ősi kínai gyógyászat szerint a pattanások nem véletlenszerűen jelennek meg az arcunkon.

Minden terület egy-egy belső szervet vagy szervrendszert szimbolizál, és a bőrhibák ezeknek a szerveknek a problémáit jelzik.

A homlok felső része: emésztés és húgyhólyag Ha a homlokunk felső részén, illetve a haj vonalánál jelennek meg a legtöbbször a pattanások, az az emésztés, illetve a hólyag túlterheltségére utal. Igyunk minél több tiszta vizet, citromos vizet, illetve gyógy- vagy zöld teát. Fogyasszunk kevesebb csokoládét, süteményt, szénsavas üdítőt.

A hagyományos kínai orvoslás szerint a párolt káposzta és a sült alma a legjobb ételek a méregtelenítő szervek működésének támogatására. Feküdjünk le korán (10 óra körül), még akkor is, ha nem alszunk, a relaxáció segíti a máj munkáját. Minden nap mozogjunk legalább 20 percet, lehetőleg a szabad levegőn. Törődjünk többet a testápolással!

A homlok alsó része: szív- és érrendszer

Ha a szemöldökünk felett jelennek meg pattanások, az a szív nem tökéletes állapotára utal. Próbáljunk meg minél többet sportolni, igyunk legalább nyolc pohár vizet naponta, szokjunk le a dohányzásról és táplálkozzunk egészségesebben (az étrendünk legyen rostban gazdag, zsírban és koleszterinben szegény).

A fülek: vese

Ha a vesék túlterheltek vagy nem megfelelően működnek, a fülünkön, illetve annak környékén jelenhetnek meg nagy, fájdalmas pattanások. A vesék munkáját, méregtelenítését segíthetjük a folyadékfogyasztás fokozásával, a koffeintartalmú italok elhagyásával, a túlzott sóbevitel csökkentésével. Érdemes a veséket támogató, vízhajtó hatású gyógynövényeket is bevetni a siker érdekében.

A szemek körül és a szemöldökök között: máj

A máj túlterheltségét nemcsak a pattanások, de a túlzott zsírosodás, a kipirosodás, a pikkelyesen hámló bőr is jelezheti, elsősorban a szem körüli területen, illetve a két szemöldök között. Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt (főleg olyanokat, melyeknek magas a C-vitamin-tartalma), csökkentsük a zsíros, magas szénhidráttartalmú ételek, az alkohol és a tejtermékek mennyiségét.

A legjobb májtisztító ételek közé tartozik a fokhagyma, a grapefruit, a sárgarépa, a cékla, a zöld leveles zöldségek, a citrom, a lime és a zöld tea. Késő este és éjjel már ne együnk, az ekkor elfogyasztott ételeket ugyanis nem tudja olyan hatékonyan feldolgozni a szervezetünk!

Az orcák felső része: tüdő és légutak

Az orcák felső részén lévő pattanások, illetve pirosas foltok a tüdőt érő stresszt jelzik. Ez kialakulhat a dohányzástól, a légszennyezettségtől, vagy a krónikus betegségektől, mint az asztma, az allergia és a COPD. Kerüljük a füstös, szennyezett levegőjű helyeket, szokjunk le a dohányzásról és sportoljunk többet, lehetőleg a szabad levegőn! Együnk kevesebb cukorban gazdag ételt és a tejtermékeket is kerüljük.

Az orcák alsó fele: fogak és íny

Ha az arccsont és az állkapocs között jelennek meg gyakran pattanások, akkor az fog- illetve ínyproblémákra utalhat. A legfontosabb természetesen a megfelelő szájhigiénia, illetve az esetleges rossz fogak rendbetétele. Használjunk rendszeresen fogselymet és szájvizet is, az ínyünk egészségét pedig C-vitaminban gazdag ételek segítségével őrizhetjük meg.

Az áll oldalsó része: hormonrendszer és nemi szervek

Különösen a nőkre jellemző, hogy ezeken a területeken pattanások sora jelenik meg. Ez ugyanis a hormonrendszer változásait, egyensúlyának felborulását jelzi, de a stressz is hozzájárul ahhoz, hogy bizonyos hormonok szintje nagyon megugrik.

Az étrendünk nagyobb részét a zöldségek és a gyümölcsök tegyék ki, a cukros, zsíros ételeket mellőzzük. Lefekvés előtt két-három órával már ne együnk, és igyekezzünk minél korábban ágyba kerülni. A hormonrendszert támogató gyógynövények közé tartozik az édesgyökér, a málnalevél, a rózsagyökér.

Az áll középső része: gyomor és bélrendszer

Az állon megjelenő pattanások az emésztőrendszer problémáira utalnak, akárcsak az, ha a bőrünk kipirosodik vagy hámlani kezd. Az ételallergiák is kiválthatják a pattanásokat. Ha tudjuk, hogy mely ételek okoznak nálunk problémákat, érdemes ezeket teljes egészében kiiktatni az étrendünkből. Igyekezzünk kerülni a túl fűszeres, csípős ételeket, és fogyasszunk több rostot és folyadékot.

 

Forrás:hazipatika.com