A hízás nemcsak a hasadat alakítja át, de megváltoztatja az agyadat is, ezt sok tanulmány állítja.

Ezek az agyi elváltozások vezetnek az evéskényszerhez, miközben egy olyan ördögi körbe kerülsz, amiben hiába fogynál, nem tudsz ellenállni az étel kísértésének. Íme, 5 mód, ahogyan az elhízás megváltoztatja az agyat.

Az elhízás ételfüggőséget okoz

A gyarapodó kilóink érzékenyebbé teszik az agyat mindazon élvezetre, amelyek a cukros és a zsíros ételek fogyasztásával járnak, így arra ösztönöznek, hogy még több aprósüteményt és édességeket együnk, mint amennyit akkor ennénk, ha karcsúbbak lennénk. A kábítószerekkel élőknél is hasonló hatások tapasztalhatók, akik végül egyre több kokaint vagy heroint igényelnek annak érdekében, hogy ugyanazt a boldogságérzetet elérjék.

Az elhízás az agyunkra is hatEzt támasztja alá az a tanulmány is, amelyben a kutatók tejturmixot fogyasztó nők agyát vizsgálták. Azt látták, hogy a cukros ital aktivált egy bizonyos agyi területet, amit striátumként ismertek. Fél évvel később megismételték a kísérletet ugyanazokon a nőkön – akik közül páran híztak az első vizsgálat óta. Minél több súlyt szedtek fel időközben, annál kevésbé reagált az agyuk a tejturmixra a második kísérletben.

Az állatokkal végzett kutatások is hasonló eredményre juttatnak. Azok a patkányok, akiknek az étrendjük gazdag volt cukrokban és zsírban, kevésbé érzékenyen reagáltak az örömérzetet okozó neurotranszmitter dopaminra.

Az elhízás lobbanékonyabbá tehet

Egy bizonyos agyterület felelős a lobbanékonyság kezeléséért, ez az úgynevezett orbitofrontális kéreg. Ez a bizonyos kéreg az elhízott gyerekeknél kisebb méretű, mint vékonyabb társaiké. Sőt, minél kisebb ez az agyi régió, annál valószínűbb a serdülőkori impulzív evés, mondták a kutatók.

Bár a tanulmány nem bizonyította az ok-okozati kapcsolatot, kutatók szerint valószínű, hogy a gyerekek elhízottsága csökkentette az orbitofrontális kéreg méretét. Az elhízás ismert változásokat okozhat az immunrendszerben, gyulladást indít el a testben, és ez a fokozott gyulladás hat az agyra is. Egy olyan ördögi kör alakul ki, ahol a túlsúlyosság gyulladáshoz vezet, ami károsítja az agy bizonyos részeit, és ez még több evéshez, végül még nagyobb elhízáshoz vezet.

A túlsúlyosság növeli az elbutulás kockázatát

Ha valaki hízik, az azt jelenti, hogy csökken a teljes agyi térfogat kihasználtsága – különösen a középkorú felnőtteknél. Lehetséges, hogy a felesleges zsír gyulladást vált ki, ami stresszel terheli a testet, és valószínűleg hatással van az agyra – állítják a kutatók. Különösen a hasi zsír (a zsír a szervek között helyezkedik el a hasüregben) játszhat szerepet az agy csökkenő méretében.

A hasi zsír a hormonok egy egyedülálló csoportját bocsájtja ki, ami másképp befolyásolhatja a szervezetet, mint azok a hormonok, amiket a bőr alatti zsír bocsát ki, mondták a kutatók. Korábbi tanulmányok bizonyították, hogy azoknak az embereknek, akiknek kisebb az agyi térfogatuk, nagyobb az esélyük a demenciára (elbutulás) és hajlamosak rosszabbul teljesíteni a kognitív teszteken.

A jojó diéta stressz esetén evéskényszert okoz

Nemcsak a felesleges kilók felszedése változtatja meg az agyat, hanem azok leadása is. A fogyókúra megváltoztathatja azt, ahogyan az agy reagál a stresszre – nagy valószínűséggel jóval többet eszünk ilyenkor, mint kellene.

Ezt bizonyítja az a vizsgálat, amely során a kutatók egy csoport egeret fogtak diétára, akik leadták a testsúlyuk 10-15%-át. Később az egereknek engedték, hogy visszahízzanak, ahogy a diétázó emberek is gyakran visszaszedik a leadott kilókat. Mikor az egerek stresszes helyzetbe kerültek, mint például hangokat hallottak éjjel, több ételt ettek, mint azok a társaik, akik sosem diétáztak.

Az elhízás árt a memóriának

A túlsúlyosság gyengíti a memóriát, különösen nőknél, főleg klimax után. Egy felmérés szerint, nőknél minden 1 pontos növekedés a testtömeg-indexen (BMI) 1 pontos csökkenést jelenthet egy 100 pontos memóriateszten. A zsír által kibocsátott hormonok gyengítik a memóriát, mivel gyulladást okozhatnak.

 

Forrás:kamaszpanasz.hu