Tudtad, hogy tíz emberből kilenc nem tudja, mit kell tennie orrvérzés esetén? Te tudnád, hogy mit kell tenned?

Az orrvérzés hátterében leggyakrabbanaz orrnyálkahártya kiszáradása, magas vérnyomás vagy orrpolip áll. Természetesen traumás sérülések is okozhatnak orrvérzést, ilyen lehet az orrcsonttörés, illetve a koponyasérülés. Utóbbi esetben a sérült Mit tegyél orrvérzés esetén?súlyos, életveszélyes állapotúnak tekintendő. Műtéti beavatkozások (pl. orrmandula-eltávolítás) után szintén előfordulhat orrüregi vérzés, amely akár súlyos vérveszteséggel is járhat.

Mit tegyél?

Az első és legfontosabb teendő, hogy ujjaiddal nyomd össze orrcimpáidat, így az orrlyuk eltömődik, a vér nem tud kifelé távozni. Ha más vérző orrához érsz, használj gumikesztyűt, mert vérrel sok fertőző betegség terjed. A fejedet, illetve az orrvérző beteg fejét hajtsd enyhén előre, így elkerülhető, hogy a vér a légutakba kerüljön, és ott esetleg súlyosbítsa a helyzetet. Szorítsd – de ne erősen – az orrcimpákat legalább öt percig. Ha ezután sem állt el a vérzés, újabb öt percig próbálkozz, ha ezután is ugyanúgy vérzik,hívj mentőt, vagy ha van a közelben orvosi rendelő, keresd fel azt! Ha a vérzés elállt, legalább egy órán keresztül ne fújj orrot, azt követően is csak gyengéden.

Amit ne csinálj!

Ne hajtsd hátra a fejed, ne dugj semmit – pl. papírzsebkendőt – az orrlyukadba! Hatástalan a hideg vizes borogatás és az orrcsont megfogása is.

 

Forrás:kamasznapasz.hu