Zoltán 3 éve tiszta, azaz már nem szerencsejátékozik, a Névtelen Szerencsejátékosok (GA) tagja.

Néhány hete elment egy játékterem előtt, villogtak a megnyerhető pénzösszegek, de nem érdekelte. Azelőtt egész nap stresszes volt, számolta a pénzét, rosszul aludt el. Van kiút, de a nulláról kell mindent elkezdeni.

Fűnek-fának tartozott pénzzel Zoltán, a mai napig van adóssága, azon dolgozik, hogy minél hamarabb törlessze azokat. Azt A játékszenvedélyből sosem lehet teljesen kigyógyulni.mondja, rendszeresen jár gyűlésekre, amely egy-egy órát vesz el az életéből. Volt olyan időszak, hogy már 1,5 órával korábban ott volt a találkozón, nehogy betérjen egy játékterembe és ott ragadjon. Akaraterő vagy gyengeség? Kérdezi Zoltán, aki újjászületett, rálépett a helyes és ajánlott útra, a nulláról kezdte. Folyamatosan részt vesz a felépülési programban, amely főként csoportos foglalkozásokat jelent. Nem kötelező részt venni a programban, aki azonban nem tartja be az ajánlásokat, a következményeket is vállalnia kell.

Kóros kapcsolat a játékkal

A játékszenvedély is lehet súlyos betegség, akár az alkohol- vagy a drogfüggőség, gyógyításához pedig speciális terápia szükséges – mondta dr. Németh Attila pszichiáter.

Tari Annamária klinikai szakpszichológus munkájában kiemelte, hogy aki már beteg, az a játékért bármit képes feláldozni. A betegség kialakulása azt jelenti, hogy „rátalál” erre a megoldásra, tehát a játék lesz az érzelmek és öröm forrása, és kóros kapcsolata alakul ki vele, amiben képtelen az elszakadásra.

Mit okozhat még?

Dr. Csáky Lilla iskolaorvos kérdésünkre elmondta, hogy a játékfüggőt a mentális zavarok mellett olyan problémák is befolyásolhatják, mint a mozgáshiány, az ebből származható mozgásszervi panaszok, illetve a dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatásai. Ezek ugyanis együtt járnak.

Kezelni kell!

A kórfolyamatok gyógyításában fontos szerepet kap a pszichoterápia. Fokozott odafigyelést igényel a beteg, ha a szenvedélye a napi tevékenységének, családi-, társas-, munkahelyi tevékenységének rovására megy.

A Minnesota-modellt az ötvenes években, az Egyesült Államokban alkalmazták először alkohol- és kábítószerfüggő szenvedélybetegek kezelésére, majd a viselkedési addikciók, így a játékszenvedély esetében is használták. Nálunk a Nyírő Gyula Kórházban kezdtük el alkalmazni a módszert – mondta dr. Csorba Csilla pszichiáter, aki 3 éve a gyöngyösi Bugát Pál Kórház Pszichiátriáján is ezzel a modellel dolgozik.

A komplex kezelés két hónapig tart, egész napos elfoglaltsággal jár, a kórházban élő betegek az első 4 hétben ki sem mehetnek az intézményből. Szorosan kapcsolódik a modellhez a Névtelen szerencsejátékosok (GA) 12 lépcsős programja. Emellett a hétköznapi helyzetekről is beszélgetnek a szakemberekkel, előadásokat hallgatnak a szenvedélybetegségekről, egyéni és csoportos feladatokat kapnak, majd ezután következik egy vizsga. Amennyiben jól teljesítenek, jön a következő nagy lépés: már kimehetnek a kórházból, alkalmanként hazamehetnek, eljárhatnak a GA külső gyűléseire.

 

Forrás:kamaszpanasz.hu