A konferencia Orosz Anna (19) kezdeményezése, aki végzős gimnazistaként matematikusnak készül.

Anna a harmadik évfolyamtól kezdve fokozatosan szembesült azzal, hogy azok a lányok, akik egyértelmű természettudományos érdeklődéssel rendelkeznek, és jó eredményeik vannak matekból, informatikából, fizikából, kémiából vagy biológiából, a pályaválasztáshoz közeledve egyre elveszettebbek, és ahelyett hogy a felsőoktatásban tovább akarnák erősíteni ezeket a készségeiket,  sokszor meredeken eltérő és látszólag indokolatlanul kiválasztott „nőiesebb” szakokra akarnak jelentkezni. Felismerte, hogy ennek az oka egy – mind a kortársai mind a szüleik jövőképét mélyen meghatározó – sztereotípia, amely a reáltudományok egy jelentős részét férfiakhoz illő területnek tartja, ahol nőként igazi sikereket nem lehet elérni.

A rendezvény feladata, hogy a szakmájukban rangos elismeréseket magukénak tudó nőket megszólaltva bemutassa mind a mérnöki és kutatói munkák jellegzetességeit, szépségét, valamint a középiskolától hozzájuk vezető utat, mind azt, hogy jelent-e tényleges hátrányt a pályán nőként indulni, és ha igen, ezeket az akadályokat hogy lehet a legkönnyebben leküzdeni.

Kontextus: A természettudományos és a mérnöki pályákon a nemek aránytalansága világszerte jelentős, egyre jobban felismert, ugyanakkor sok (nyugati, OECD) országban egyre súlyosbodó probléma. Magyarországon a természettudományi és mérnöki szakokon tanulók kevesebb, mint egynegyede nő (KSH), egyes mérnöki szakokon a hallgatók több mint 95%-a férfi. Az informatika területén a szakadék évtizedek óta nő. Mivel ezek a munkaerőpiac legjobban fizetett szegmensei, az egyenlőtlenség hozzájárult ahhoz, hogy a nők átlagkeresete nagyjából egyötöddel alacsonyabb a férfiakénál. Ugyanakkor a fentiek Magyarországon is a kevés hiányszakma közé tartoznak (kiemelten sok a betöltetlen állás az informatika területén) – a helyzetet minőségromlás nélkül elsősorban az tudná kezelni, hogyha lényegesen több nő választaná ezeket a pályákat.

Szerepmodellek híján, és sokszor tanáraik és szüleik tanácsára olyan lányok is „nőiesebb” pályák után néznek, akik egyértelmű természettudományos, matematikai, műszaki érdeklődést mutatnak, és jók a területen elért eredményeik. A társadalomban túl erősen élnek a férfi informatikusok, tudósok, mérnökök képei, és a legtöbb középiskolás lány csak akkor fog meggyőződni róla, hogy ő is érvényesülhet ezekben a szakmákban, ha megismer egy olyan közeget, ahol a lányok többsége hasonló ambíciókkal rendelkezik, és ha találkozik olyan nőkkel, akik a példájukkal utat mutatnak. A konferencia célja, hogy elősegítse ezeknek a feltételeknek a megteremtését.

Helyszín: ELTE Természettudományi Kar, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, Északi-tömb 0.79-es nagyelőadó

Időpont: 2014. november 28., péntek 15:00-17:30h

Előadók:

Dr. Kern Anikó az ELTE Űrkutató Csoportjától. Az MTA OTKA pályázatának nyertese.

Dr. Fuxreiter Mónika a Debreceni Tudományegyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetétől. Az MTA Lendületben programjának és a L’Oreal a Nőkért és a tudományért díjának nyertese.

Weiner Zsuzsa, a Prezi kutatója, valamint az ELTE elméleti matematikusa. A Magyary Zoltán posztdoktori ösztöndíj nyertese.

Szikszai-Fábri Anna, a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft. informatikusa, a cég Women in IT committee-jének tagja.

 

Az esemény facebook oldala itt érhető el.