Egyre nagyobb teret kap a lélekgyógyászat az orvoslásban. A test és a lélek kapcsolata sokkal erősebb, mint azt gondolnánk.

Pedig azt már Freud is mondta: az elfojtott tartalmak utat keresnek, hogy a felszínre törjenek. Ekkor a test tünetei beszélnek helyettünk.

Voltál már úgy vele, hogy találkoztál egy helyes fiúval/lánnyal és az első csók után szó szerint levett a lábadról? Emlékszel milyen érzés az, amikor összecsuklik a lábad a gyönyörtől? A test és a lélek szorosan összekapcsolódik, a nagy érzelmi töltésre a tested is reagál. Korábban kialakult dualista nézet, miszerint a test és a lélek egymástól független létező, mára inkább egységes nézetté vált: a lélek hat a testre és viszont.

Amikor sok a tünet, de nincs testi ok

Sokan fordulnak változatos panaszokkal az orvosokhoz. Se szeri se száma a felírt recepteknek, otthon roskadozik a polc a gyógyszerektől, de a tünetek nem múlnak. Jellemző az ilyen betegekre, hogy töviről hegyire átvizsgálták már őket, de semmit sem találtak az orvosok. Természetesen orvostudományunk határa véges, létezhetnek olyan problémák, melyre nincsen gyógyír. Viszont a problémák mögött állhatnak pszichés okok is. A páciens ilyenkor jellemzően elutasítja ezt a magyarázatot, és újabb orvost keres fel, aki újabb vizsgálatokat végez, aki újból nem talál semmit sem.

Miért éri meg betegnek lenni?

A betegséggel együtt sok előnyhöz is juthatunk. Képzeld el, hogy mi minden történt veled a legutolsó megfázásod alkalmával. Jól lehet, hogy lázasan feküdtél otthon, de egy sor pozitív dolog is történt: nem kellett iskolába menni, megúsztál néhány felelést, anyukád ápolt, a kedvencedet főzte, addig aludtál, amíg akartál… olykor megéri betegnek lenni. Aki beteg azt sajnálják, oda figyelnek rá, ápolják, kiszolgálják és ez csak a jéghegy csúcsa. Ugyanis az által, hogy valaki megbetegszik, egész családja életét is befolyásolni tudja.

Gyakran előfordul az is, hogy találunk egy olyan megrázó eseményt, amely kiváltotta a testi tünetet. Például a fiatal, elérve nagykorúságát el szeretne költözni, külföldre akar utazni. De váratlanul megbetegszik anyuka/apuka, és kénytelen otthon maradni a gyerek, hogy ápolja szülőjét. E mögött nincs semmi szándékosság, nagyon erős félelem, és egy mély belső vágy van, hogy maradjon a gyermek. Félelem a változástól, valami újtól, amit még kimondani sem tud, de a teste beszél helyette.

Fordított kapcsolat: a gyógyulást szolgáló psziché

A súlyos betegségből való felépülést szolgálja a pozitív hozzáállás, az élni akarás, a remény. Sajnos ma Magyarországon szinte nincs olyan család, ahol ne kellett volna szembenézni a rák kialakulásával. Vegyünk példának két embert, akik egyszerre betegedtek le, és egyiküknek sem volt komoly pszichés problémája korábban. Egyikük a kemoterápiás kezelés alatt depresszióba esik, másikuk bár rémült, de szembenéz kórjával. Szerintetek kinek van több esélye a túlélésre?

Nietzsche szerint „Az ember képes elviselni bármilyen mit, ha elég erős benne a miért.” Betegségeinket, nehéz pillanatainkon könnyebben túl tudunk lendülni, ha megvan a belső miért, a küzdeni akarás. Nagyszüleink is sokkal jobban érzik magukat (és talán tovább is maradnak velünk), ha azt élik meg, hogy szükség van rájuk, van valami, amit csak ők tudnak átadni az unokájuknak.

 

Forrás:kamaszpanasz.hu