Kedves Szakértő! Van egy lány a suliban, akivel nem igazán jövünk ki jól egymással.

Állandóan pletykát terjeszt rólam, és az emberek ellenem fordulnak. Mit kellene tennem, hogy ez másképp legyen?

Kedves Kérdező!

Egyesek azért terjesztenek pletykát, hogy megfélemlítsenek másokat, és jobb helyzetbe kerüljenek, vagy népszerűségük növekedése érdekében. De pletykálni, és ezáltal az embereket valaki ellen fordítani egyfajta megfélemlítés, amleynek súlyos következményei lehetnek.

Mit tehetsz a pletyka ellen?Rosszindulatú híresztelések terjesztése személyesen vagy online nem tisztességes vagy érett viselkedés. Az érintett személyt bántja, megrémíti a többieket.

Sajnos, ha más emberek látják ezt a fajta viselkedést, nem mindig állnak ki az igazság mellett. Talán kevésbé lesznek barátságosak azzal a bizonyos emberrel, akiről szó van, mert félnek, hogy ők lesznek a következő célpont. Ez nem jelenti azt, hogy nem érdekli őket. Valójában az, hogy látják, hogy valaki mást terrorizálnak, a többiekben is rossz érzést okoz.

Nem kell mindenkivel jó barátságban lenni – vagy akár csak kedvelni bárkit. De nem kedvelni egy személyt nem ad jogot arra, hogy híreszteljen vagy pletykákat terjesszen bárkiről. Ez a viselkedés a bátorság hiányát mutatja, és helytelen módja annak, hogy a helyzetét vagy a népszerűségét növelje valaki egy csoportban.

Az igazi népszerűség titka az, hogy harmóniában legyünk önmagunkkal. Azok, akiket szeretnek, mindenki tisztelettel kezel. Ők nem húznak másokat le vagy próbálják erejüket növelni a „követőik” számával. Ezek az emberek magabiztosak, és nincs szükségük hasonló módszerekre.

Mit tehetsz, ha te lettél a célpont?

Fordulj egy megbízható felnőtthöz támogatásért!

Beszélj valakivel, akiben megbízhatsz, lehet az szülő, tanár, iskolai tanácsadó vagy edző! Hagyd, hogy az a bizonyos személy megtudja, min mész keresztül! Legyen naprakész, tudja, hogy mi történik veled, akkor is, ha a dolgok elkezdenek javulni! Egy megbízható felnőtt bizalmas segíthet sokkal támogatottabbnak és kevésbé magányosnak érezni magad. A felnőttek ráadásul lépéseket tehetnek az érdekedben, hogy véget vessenek a rosszmájú híreknek és pletykáknak.

Találd meg a barátaidat!

Találj egy vagy két barátot, akik ragaszkodnak hozzád és nem foglalkoznak a szóbeszéddel! Ha szeretnéd, oszd meg barátaiddal, hogy hogyan érzed magad. Azért ne időzz túl sokat a jelenlegi helyzettel! Töltsd az idődet és energiádat jobb dolgokkal, szórakozz a barátaiddal vagy olyan dolgokat csinálj, amiket szeretsz.

Emeld fel a hangod!

Fontold meg, hogy beszélsz a lánnyal, aki a pletykákat terjeszti! Ha tudod, közelítsd meg őt, és nyugodtan mondj valami hasonlót: „Tudom, hogy nem jövünk ki jól egymással. Nem kell, hogy kedvelj, de ne terjessz több rosszindulatú pletykát a hátam mögött!”

Ne legyél dühös vagy gonosz! Kerüld a kiabálást! Csak mondd, amit mondani akarsz, nyugodtan, tisztán, magabiztosan és éretten! Miután elmondtad a mondanivalódat, egyszerűen csak sétálj el. Nincs szükség arra, hogy megvárd a reakcióját. Hagyd ott őt, gondolkozzon arról, amit mondtál neki!

Mégis, mielőtt megpróbálsz beszélni a lánnyal, beszélj egy felnőttel erről, hogy mit mondj, és hogyan közelítsd meg őt! Az is segíthet, ha egy barátod veled van, amikor beszélsz a lánnyal.

Törődj magaddal!

Csinálj olyan dolgokat, amik erősítik az önbizalmad és a pozitív érzéseidet! Egy ilyen helyzeten keresztülmenni nehéz és fájdalmas lehet. Gyűjtsd össze a belső erődet és támogatást fogsz kapni azoktól, akik törődnek veled! Koncentrálj a pozitív dolgokra és higgy magadban! Ezek a dolgok segíthetnek keresztüljutni egy ilyen nehéz időszakon és erősebben kijutni belőlük.

 

Forrás:kamaszpanasz.hu