digitalis erömüA magyar múzeumok, közgyűjtemények dokumentumai hamarosan fellelhetőek lesznek egyetlen kulturális adatbázisban, a Digipédia nevű programban, melynek célja az, hogy az ország egész területén, különféle gyűjteményekben található nemzeti kultúrkincs elérhető legyen virtuálisan is, valamint a tantervekben is felhasználható legyen.

 

Ennek érdekében indult tavaly szeptemberben, a TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) keretében
a Nemzeti Oktatási és Kulturális Térinformációs Rendszer létrehozását célzó munka, amely november végén lezárult.

E Térinformációs Rendszer felhasználóbarát elnevezése a Digipédia, amely 491 millió forint európai uniós támogatásból valósul meg. A projekt valójában virtuális múzeumként működik, ahol egyrészt az érdeklődők böngészhetnek a tárgyak és más dokumentumok digitalizált megfelelői, a hozzájuk kapcsolódó leírások és 3 dimenziós modellek között. Másrészt a szoftver olyan alkalmazásokat is nyújt, amelyek a közoktatásban is felhasználhatóak lesznek, mind a pedagógusok, mind a diákok számára, méghozzá nemcsak a tanórák keretében, de azokon kívül, szabad és önálló tanulást, művelődést is lehetővé téve.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) gondozásában létrejött vállalkozás szervesen kapcsolódik az Ózdi Ipari Telepen januárban megnyíló Digitális Erőműhöz. Ez a többfunkciós, kutatási-fejlesztési-módszertani központ egy majd száz éves gyárcsarnok high-tech eszközökkel megújított épületében kap helyet, ahol egy állandó kiállítás és közösségi terek létesítése mellett tovább folyik majd a magyar kultúrkincs digitalizációja, valamint az ahhoz kapcsolódó fejlesztések.
A Digipédia elérhető lesz többfajta elektronikus eszközön, így okostelefonon, tableten és asztali számítógépen is, és több szempont szerint lesz böngészhető, kereshető. Az adott tárgyi emlék, szellemi termék, műalkotás kapcsán megtaláljuk majd az adatbázisban annak képét, nevét, egy leírást róla, a földrajzi helyét, valamint olyan módszertani javaslatokat is, amelyek a tanórákra való felkészülésben nyújthatnak segítséget, orientáló jelleggel a korcsoport, műveltségi terület vagy a fejleszthető kompetenciákra vonatkozóan.
Az összetett kereső felületen a találati listák sorrendje is több szempont szerint lesz felállítható, például a relevancia, a létrehozás ideje vagy a dokumentum más adatmezője alapján. A rendszer tartalmaz egy oktatási modult is, melyben a feltöltött dokumentumok oktatási anyagként kerülnek rendszerezésre, műveltségi terület, kompetencia típus és életkor szerint. A keresés eredményeként nyert dokumentumok különféle formátumokban (XML, XLSX, CSV) lesznek exportálhatók. A felhasználók feliratkozhatnak egyes gyűjteményekre, hogy értesüljenek annak változásairól, a frissítésekről.

Annak érdekében, hogy a pedagógusok könnyebben és invenciózusabban hasznosíthassák ezt az új eszközt, a MaNDA 30 órás képzéseket indított, ahol más oktatási és kulturális adatbázisok is, de legfőképp a Digipédia használatát sajátíthatta el az eddig részt vett 289 fő.
A Digipédia újító projektje nemcsak a magyar felhasználókat gazdagítja egy virtuális múzeummal és egy 21. századi oktatási és kulturális innovációval, de az Európa Unió tagországai számára is elérhetővé teszi a magyar nemzeti kultúrkincset.