Nyílt levelében egymás állampolgárai iskolai végzettségének kölcsönös teljes körű elismerésére szólította fel a visegrádi országok (V4) kormányait egy diplomás esztergomi fiatalember

– olvasható a Felvidéki Magyarok című magyar nyelvű szlovákiai elektronikus folyóirat idei második számában. „Országaink keresztény gyökerekkel rendelkeznek, így meggyőződésem, hogy Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország lakosai is nagy örömmel és jóleső érzéssel fogadnák, ha a visegrádi csoport bölcs politikusai megállapodnának az egymás iskolai végzettségének elismeréséről” – írta ifj. Szilas László.

A cikk szerzője, Szűcs Dániel rámutatott, hogy a kérdés kétségkívül európai szintű problémát feszeget, hiszen az egyik legfontosabb uniós alapelvet érinti, mégpedig a személyek és a munkaerő szabad áramlásának alaptételét.

A magyar fiatalember nemcsak a visegrádi négyek kormányfőinek, hanem a közélet és a média széles körének elküldte a felhívását. A címzettek közül sokan máris pozitív fogadtatásban részesítették a kezdeményezést. „A támogatók között van Fónagy János államtitkár éppúgy, mint Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Szlovákiából támogatásáról biztosította a kezdeményezést mások mellett Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártjának alelnöke, Helena Mezenská, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalmának képviselője, vagy éppen Jozef Jakab professzor, a szlovák Akkreditációs Bizottság alelnöke. Csehországból Libor Roucek euópai parlamenti, illetve Nina Nováková cseh parlamenti képviselő” – írta a cikk szerzője.

 

Forrás:edupress.hu