Az iskola alapvetően egy kötelességekkel járó, ám mégis szeretett hely kellene, hogy legyen a kicsik és fiatalok körében, ahol sikerélmények érik őket, érdekes ismeretekre tehetnek szert, és életre szóló barátságokat köthetnek. Ennek ellenére a suli sok gyerek számára maga a rémálom, aminek kapuján rosszkedvűen lép be nap, mint nap. Összegyűjtöttük, milyen okok húzódhatnak meg a háttérben, ha a gyerek nem szeret iskolába járni.

1. Folyamatos kudarc, kevés sikerélmény

Mivel a tananyagok egymásra épülnek, már az is elég lehet a komoly lemaradáshoz, ha egy ponton elveszíti a fonalat. Amint ez megtörténik, folyton le fog maradni társaitól, lassabban fogja megérteni az aktuális anyagot, gyengébb teljesítménye miatt pedig a tanulás állandó részévé válhat a kudarc. Úgy kerülhetitek el ezt a problémát, ha mindig figyelemmel kíséred a tanulmányait, együtt tanulsz vele délutánonként – ekkor van lehetősége újra és újra megismételni, begyakorolni a gondot okozó tananyagot -, és szükség esetén magán tanárhoz íratod be korrepetálásra.
Amint átveszi a folyamatos kudarc helyét a sikerélmény, remélhetőleg újra szívesen ül majd be az iskolapadba.

2. Fizikai fájdalom

Nagyban megnehezítheti a tanulást és a tanárra való koncentrálást, ha a gyerek fájdalmat él át az órák során. Lehetséges, hogy a szeme már egy ideje fokozatosan elkezdett romlani – így te még nem is tudsz a problémáról, hisz egyelőre nem súlyos a látásromlás, de neki már komoly gondokat okoz az iskolában.
Egyrészt azért, mert esetleg nem látja a táblát, és emiatt marad le folyton, másrészt azért, mert a kezeletlen látásromlás komoly fejfájást is okozhat. Talán csak addig érzi, amíg a távoli táblára fókuszál, délutánra pedig el is múlik, így este már el is felejti megosztani veled. Ha tanulási gondokkal küzdötök, menjetek el egy látásvizsgálatra: szerencsés esetben lehet, hogy egy szemüveg meg fogja oldani a problémát.

Ha úgy sejted, hogy gyermeked hajlamos lehet a látásromlásra (például ha te is szemüveges vagy, vagy a nagyszülei), mindig tarts otthon gyerekek számára készült fájdalomcsillapítót – az enyhébb dioptria romlás is okozhat fájdalmakat, ez pedig minden nap megkeserítheti a tanulást és az otthon töltött időt is egészen addig, míg nem szerzitek be a szemüveget, vagy nagyobb gyerek esetén a kontaktlencsét.

3. Diszlexia

A diszlexia egy olyan sajátos olvasási zavar, melyre jellemző, hogy a gyermek olvasási teljesítménye jelentősen elmarad a korának és az intelligenciájának megfelelően elvárható szinttől. A diszlexiások olvasási teljesítménye gyengébb, mint azt a gyermek képességei és a gyakorlásra szánt idő alapján elvárhatnánk. Hátterében örökletesség, a központi idegrendszer sérülései, organikus eltérései, érési késése, működési zavara, egyaránt állhatnak. Olvasd el, hogyan kezelhető a diszlexia!

4. Figyelemzavaros hiperaktivitás, azaz ADHD

Az ADHD – mely gyerekek millióit érinti a világon napjainkban – több szempontból is okozhat tanulási nehézségeket. A figyelemzavaros hiperaktivitás néhány tünete, melyek hátráltathatják a gyereket a tanulásban:

  • Általános jellemzője a koncentrált figyelem zavara: a gyerek nem képes azokra a dolgokra koncentrálni, amelyek nem érdeklik – az iskolai tananyag nagy része pedig általában ebbe a kategóriába tartozik.
  • Gyakori álmodozás napközben: ennek következménye pedig az újabb és újabb lemaradás.
  • A gyerek nem képes végrehajtani az utasításokat, nem figyel. Nem tud nyugton maradni, folyamatos késztetést érez a mozgolódásra.
  • Feledékenység, tárgyak elvesztése
  • A gyerek figyelme könnyen eltéríthető, elterelhető
  • Tanulási nehézségek, megértési, kommunikációs zavarok
  • Dacos viselkedés a tanárokkal szemben (is), a tekintélytisztelet nem erősségük az ADHD-s gyerekeknek.

Ezek a gyerekek a legtöbb tantárgyban lemaradoznak – mindazokban, amelyek nem érdeklik őket -, ám más tárgyak esetében, ha valamivel igazán le lehet őket kötni, abban kimagasló teljesítményt érhetnek el. Az ADHD oka egyelőre nem ismert, így gyógymód sem létezik, ám gyógyszereléssel, betegoktatással, tréninggel, tanácsadással mérsékelhetőek a tünetek. Nézd meg, hogy telnek a figyelemzavaros gyerekek napjai!

5. Részképesség-zavar

A részképesség-zavar is okozhat fejfájást és tanulási nehézségeket: azok a gyerekek, akiket érint, általában kicsit gyengébben teljesítenek társaiknál. Nagyon sokszor évekig rejtve maradnak ezen részképesség-zavarok, így túl későn kezdődhet meg a célzott terápia, melynek hatékonysága ekkor már kérdéses. Olvass tovább a témáról: Mitől fájhat a kisiskolás gyermek feje? A részképesség-zavar is okozhat fejfájást!

6. Koncentrációzavar

Ha nem tud sokáig egy dologra koncentrálni, folyton elkalandozik a figyelme, könnyen lemaradhat az órai tananyaggal, és az otthoni tanulás is nehézkesebben mehet. Ebben az esetben te magad is segíthetsz neki: olvasd el játékos tippjeinket, melyek segítségével fejlesztheted gyermeked figyelmét!

7. Csúfolódás, kiközösítés

Ha hirtelen megutálja az iskolát, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ne kelljen bemennie, egyértelmű, hogy komoly dolog áll a háttérben – bár lehet, hogy megpróbálja eltitkolni előled. A csúfolódás áldozatai nagyon sokáig képesek csendben tűrni, mert szégyellik a történteket, úgy érzik, hogy ők tényleg olyanok, amilyennek a többiek látják őket. Mindez komoly önértékelési zavarokhoz vezethet, és a gyerek iskolai teljesítménye is erősen leromolhat. Olvasd el, mit tehetsz, ha kiközösítik a gyereked az osztályból!

Mindig figyelj a jelekre! Ha gyermeked csúnyán ír, az is egy jelzés lehet. Az a kisgyerek ugyanis, aki az írástanulás katonás menetelése közben nem tanulja meg rendesen formálni a betűket, megfelelően kapcsolni a betűelemeket, egy vonalon, margók közt tartani a szavakat, később folyamatosan küzdeni fog az iskolában. Állandóan lemarad, így nagy valószínűséggel tanulási problémái lesznek.

Bővebben: https://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/23857/quot_anya_utalom_az_iskolat_quot_-_mi_allhat_a_ta

Forrás: www.csaladinet.hu