Szakértők keresik a választ arra, mi okozza, hogy a koronavírus alig betegít meg gyerekeket.

Egyre terjed a koronavírus: kínai források szerint február 13-án Hujpej tartományban 33 693 embert ápolnak kórházban a betegséggel. Az intézményeket eddig 3441 személy hagyhatta el gyógyultan, a halálos áldozatok száma jelenleg 1310.

A betegek átlagéletkora 49-56 év, gyerekek pedig szinte nincsenek is közöttük. A Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmány szerint a gyerekek vagy el sem kapják a kórt, vagy olyan enyhe tüneteket okoz náluk, hogy el sem jutnak a diagnózisig.

Egyelőre nem tudják, mi okozza a jelenséget. Andrew Pavia, a Utah-i Egyetem szakértője szerint az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a gyerekek velük született immunválasza még erősebb. Ez azt jelenti, hogy a kórt elkapják, de sokkal enyhébb lefolyású náluk, és nem gyűri le őket olyan mértékig, mint a felnőtteket.

Hasonló volt a helyzet a két korábbi vírus, a SARS és a MERS esetében is. Ugyanez a jelenség okozza, hogy a csecsemőkorból már kinőtt gyermekeket a felnőtteknél jóval kevésbé viseli meg az influenza, a bárányhimlőbe pedig 25-ször nagyobb eséllyel halnak bele a felnőttek, mint a gyerekek.

Az erősebb immunrendszer oka az, hogy a gyerekek légzőszervei még egészségesebbek, mert rövidebb ideje vannak kitéve az olyan ártalmas hatásoknak, mint a légszennyezés vagy a cigarettafüst. Másrészt a kicsik általában véve is jobb egészségi állapotban vannak, hiszen az szív- és érrendszeri panaszok, az autoimmun betegségek vagy akár a túlsúly is kevésbé érinti még őket.

Bővebben: https://www.csaladinet.hu/hirek/eletmod/egeszseg/28425/

Forrás: www.csaladinet.hu