Neves erdélyi Bolyai kutatók tartottak előadást a Pannon Egyetem Matematika Tanszékén Veszprémben szeptember 24-én. Bandi Árpád nyugalmazott

matematikatanár Marosvásárhelyről és Dr. Oláh-Gál Róbert, a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem adjunktusa Csíkszeredáról a Bolyai geometria és a Bolyai családkutatás részleteit osztotta meg az érdeklődőkkel.

Bandi Árpád nyugalmazott matematikatanár aktívan tesz azért, hogy Marosvásárhely híres szülöttei Bolyai Farkas és fia János életét és munkásságát az utókor számára megőrizze a város, számos emlékhely létrehozásában közreműködött. A kilencvenéves tanár bemutatta széleskörű munkásságát, tanítványai ma már neves egyetemek professzorai. Előadásában visszaemlékezett a Bolyai épületek megőrzésére, bemutatta az összefogást, mely a kultusz ápolását segíti és megismertette a résztvevőket a Bolyai család női ágához kapcsolódó eddig ismeretlen adataival.

Réthy Mór akadémikus élete és munkássága – Prékopa András 85. születésnapja tiszteletére címmel tartott előadást dr. Oláh-Gál Róbert, erdélyi magyar matematikus, programozó, matematikatörténész, Bolyai-kutató, a Sapientia Egyetem adjunktusa. Kiemelte, Réthy Mór professzor tekinthető az első nagy Bolyai kutatónak, ő volt aki a Bolyai geometriát megértette és kifejtette. Az előadásban számos matematikatörténeti érdekességet mutatott be, valamint az akadémikus fizikusi munkásságát is méltatta.

A kutatók a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának meghívására és támogatásával szeptember 22. és 26. között tartózkodnak Magyarországon.

A Pannon Egyetem elkötelezett a Bolyai kultusz őrzése és ápolása mellett, korábban a matematikus halálának 150. évfordulója alkalmából nemzetközi konferencia rendezésében vettek részt Budapesten és Marosvásárhelyen, 2013-ban kolozsvári jubileumi találkozó, Bolyai-vacsora szervezésében működtek együtt a Sapientia Egyetemmel.

 

Forrás:edupress.hu