A főszereplő iránt érzett empátia miatt feledkezünk el magunkról egy izgalmas, érzelmekkel teli könyv olvasása

közben a berlini Freie Universität kutatói szerint – írja az Index.

Az érzelmekkel teli narratíva sokkal jobban leköti az olvasókat: a német Freie Universität Berlin kutatói szerint ez magyarázza, hogy sokan miért nem tudják letenni a könyveket. A tudósok azt vizsgálták, mi történik az agyban, amikor az olvasók elmerülnek a Harry Potter-kötetekben. Az eredmények a Neuro Report című szaklapban jelentek meg – írja az Index.

A Csun-Ting Su pszichológus által felállított fikcióérzés-hipotézis lényege, hogy az érzelemmel teli történetekben az olvasók empátiát éreznek a főszereplő iránt: ezt egy speciális idegháló szabályozza az agy anterior insula és középső cinguláris kérgében. Öt könyv, amelyet mindenkinek el kell olvasnia idén ősszel.

A hipotézis teszteléséhez a résztvevőket két csoportra osztották: az egyik csoport tagjainak agyáról MRI-vel képeket készítettek olvasás közben, míg a másik csoport tagjai mindenfajta vizsgálat nélkül olvashattak. Nincs kölcsönzési idő és késedelmi díj: rendhagyó „könyvtárak” Budapesten.

Négy soros, izgalmat és félelmet kiváltó, illetve semleges részeket kellett olvasniuk a résztvevőknek. Azoknál a részeknél, amelyekben az olvasók saját értékelésük szerint sokkal jobban elmerültek, az empátiáért felelős agyi részek az MRI-vizsgálat alapján is magasabb aktivitást mutattak.

Forrás:eduline.hu