Mi a probléma?

A digitális világ egy sokszínű változatos rengeteg. Legfőbb probléma az, amikor ott magukra maradnak a fiatalok mert ekkor könnyen be-Mauglisodnak. Ha egy gyerek  a digi világ  farkas törvényei szerint nevelkedik, akkor például könnyen elhiheti, hogy annyit ér ahány like-ja van, bármit megtehet másokkal következmények nélkül, hogy fontosabb az online image mint a fizikai valóság, s mind e közben sokkal kiszolgáltatottabb a digi világ veszélyeinek mint például a függőség vagy az ott portyázó ragadozók.  

Mit tehet az iskola?

Az iskola és a felnőttek általában abban segíthetnek, hogy a gyerekek ne maradjanak magukra a digitális élményekkel. Ha elfogadjuk azt, hogy a digitális élmények, sikerek-fájdalmak akár ugyanolyan intenzívek lehetnek mint az offline élmények akkor máris tettünk egy nagy lépést. Fontos, hogy rendszeresen beszélgessünk ezekről a dolgokról is, iskolai környezetben és otthon is. Ehhez nem árt ha a felnőtt legalább azt tudja mi fán terem egy Fortnite, egy Tiktok vagy ami az aktuális élményforrás. A megfelelő digitális kultúra kialakítása csak azután tud tehát elkezdődni ha a digi világ többé nem egy a felnőttek számára láthatatlan sohaország dimenzió ahol a gyerekek digitális legyek urát játszanak. Ha rendszeresen beszélgetünk róla, akkor utána lehet elkezdeni együtt gondolkodni, megfogalmazni irányelveket mint például „úgy bánj másokkal ahogy szeretnéd ha veled bánnának” és kereteket szabályokat felállítani. Ez már a digitális házirend felé mutat, aminek a megalapozása igényel némi idő és energiabefektetést, de amivel számos későbbi figyelmi, fegyelmi és egyéb problémát előzhetünk meg mint trollkodás, zaklatás, függőség stb.

GONDOLATFORMÁLÓ ELŐADÁS ISKOLÁKNAK:
https://pszichologuspasi.hu/iskolaknak/

Hogy tudsz ebben segíteni?

Az elmúlt években rengeteg ismeretterjesztő anyagot töltöttem fel például a youtube csatornámra, ezeket bárhol-bármikor lehet használni, akár otthon akár egy osztályfőnöki órán beszélgetés indításához. Ahol ennél többet szeretnének, amikor elhívnak valahova az első lépés általában egy ismeretterjesztő előadás (mostanában többnyire online) amin szülőknek-tanároknak igyekszem egy rövid gyorstalpalót adni a digitális világ szabályairól, jelenségeiről veszélyeiről stb. Gyakran tartok a fiataloknak is hasonló ismeretterjesztő előadást. Ahol erre van igény-keret ott lehet akár rendszeres workshop például az új házirend kialakításáról, vagy lehet pedagógus képzést is szervezni a témában, illetve szükség esetén persze az egyéni, családi konzultáció is lehetőség.

GONDOLATFORMÁLÓ ELŐADÁS SZÜLŐKNEK:
https://webuni.hu/kepzes/virtualpszichologia-amit-mindenkinek-tudnia-kell

Ezekről a témákról beszélgettet Nagy Gábor  (Apa szerint a világ) és Tóth Dániel (A Pszichológus Pasi)