Vannak kifejezetten téli időjárást kedvelő kutyafajták, ám ha nem szánhúzó kutyánk van, gondoskodnunk kell udvaron tartott kedvencünk helyének átalakításáról. Ez különösen fontos a rövid szőrű fajták esetében. Megijedni természetesen nem kell, a kutyák alapvetően jól bírják a hideget. Arra viszont figyelni kell, hogy a tartós hideg maradandóan károsíthatja négylábú barátunk ízületeit, súlyosabb esetben pedig hipotermia és fagyás is felléphet. A kutyaház megfelelő átalakításával azonban bárki kényelmes, védett menedéket alakíthat ki kutyájának.

Lépések

  1. Ha eddig elmulasztottuk volna, itt az alkalom, hogy eső- és szélvédett helyre költöztessük kutyánk lakosztályát. Amennyiben ez nem lehetséges, legalább emeljük meg az ólat, például tegyük raklapra.
  2. Helyezzünk a kutyaól oldalaira legalább 2 cm vastag hungarocell lapokat. Ezt legjobb az építészeti boltokban beszerezhető hungarocell ragasztóval felerősíteni.
  3. A kutyaházat béleljük ki. Erre egy darab szőnyeg, pokróc, különböző rongyok, esetleg szalma is tökéletes. Minden kutya külön személyiség, ezért előfordulhat, hogy a gondosan odakészített bélést legközelebb akkor látjuk, amikor kedvencünk épp a kert közepén rohangál vele, vagy apró darabokká rágja. Vagyis időbe telhet, amíg megtaláljuk azt a megoldást, ami valóban azt a funkciót tölti be, amit mi szeretnénk. Ember tervez…
  4. Rakjunk hőfüggönyt a bejárat elé. Ez segíteni fog a meleget bent tartani. Minél kevesebb hő szivárog ki, kedvencünk annál könnyebben tudja saját testhőmérsékletével felmelegíteni a helyét.
  5. Vezessünk be fűtést. Nem, ez nem vicc. Akik úgy érzik, hogy kutyájuk minden luxust megérdemel, azok már ilyen megoldással is számolhatnak. A fűtőpanel használatát sokan túlzásnak érezhetik, de ennek van egy költséghatékonyabb, házilag is könnyen előállítható változata, mégpedig a meleg vízzel töltött palack. Vagyis csupán annyit kell tennünk, hogy műanyag palackba meleg vizet engedünk, jól rázárjuk a kupakot, és ezt tesszük a kutyaól belső sarkába.

 

Bővebben: http://www.hogyankell.hu/A_kutyah%C3%A1zat_t%C3%A9lies%C3%ADteni

Forrás: www.hogyankell.hu