„Ha a Magyar Képesítési Keretrendszer szintleíró jellemzőit jól fogalmazzák meg a szakértők, akkor hasznos lehet a munkaadók számára” – mondta Borbély-Pecze Tibor Bors, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szakmai tanácsadója. A szakembert az Magyar Képesítési Keretrendszer (MKKR) munkáltatóak érintő jelentőségéről kérdeztük abból az alkalomból, hogy „Az oktatás és a munka világa” címmel rendez pódiumbeszélgetést december 17-én az Oktatási Hivatal.

Az MKKR a képesítések összehasonlíthatóságát szolgálja, illetve a munkáltatók és a leendő munkavállalók közti szakadék áthidalását igyekszik elősegíteni. A rendszer tanulási eredményeken alapul, és mint ilyennek egyik eleme, hogy azt mutatja meg, mit kell tudnia egy tanulónak vagy hallgatónak az egyes oktatási szakaszok végén, mit lesz képes jövendő munkahelyén elvégezni egy-egy tanulási folyamat befejeztével. „Ha a Magyar Képesítési Keretrendszer szintleíró jellemzőit jól fogalmazzák meg a szakértők, akkor hasznos lehet a munkaadók számára” – véli Borbély-Pecze Tibor Bors. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal szakmai tanácsadója hozzátette: többek között azért tudják majd alkalmazni, mert világos lesz számukra, hogy milyen tudással, készségekkel és attitűdökkel rendelkezhet a leendő munkatárs. „Sajnos a fiatal pályakezdőknek jórészt nincs munkatapasztalatuk, ezért munkaadóik rájuk voltaképpen mindig biankó csekket állítanak ki, amikor először alkalmazzák őket” – mondta a szakmai tanácsadó. Az MKKR éppen e tekintetben lehet a munkaerő-piaci transzparenciát javító eszköz, hiszen – ha jól működik – a képzések és a munkaerő-piaci „nyelvhasználatok” közötti kapcsolódást teheti átláthatóbbá. „A hazai apró munkáltatók nagy részének nincsen HR-es tudása – magyarázta Borbély Tibor –, de természetesen nem is ez a fő feladatuk, hanem hogy vállalkozásuk sikeres legyen. Ők mindig az adott munkakörben szükséges munkaerő-piaci kompetenciák felől gondolkodnak, így nekik az számít, hogy például az adott munkavállaló fel tudja-e venni a telefont angolul vagy sem.”

 

A december 17-ei pódiumbeszélgetésen az képzés végfelhasználói – többek között az ELTE és a CEU oktatói – szólalnak fel, és vitatják meg a felmerülő kérdéseket.

{module Forrás: edupress}