Van egy alapvető félreértés a tanulással kapcsolatban, mégpedig az, hogy a tanulás egyértelműen valami rossz dolog. Igaz, hogy a sok iskolai rossz élmény csak rásegít erre, de ha visszatérünk a tanulás valódi mivoltához, kiderül, hogy ez nem is rossz, hanem valami izgalmas dolog. Ebben a cikksorozatban olyan lehetőségeket mutatunk, amivel nem is gondoltátok volna, hogy tanulhattok.

Ha szeretnétek ezt a jó érzést felébreszteni magatokban, mondjuk a nyelvtanulással kapcsolatban, akkor most két szuper módját mutatjuk meg nektek ennek. Ráadásul mindezt a két legnépszerűbb weboldallal. Az egyik abban segít, hogy a Netflix-szel hogyan tudtok nyelvet tanulni.

Hogyan kezdjünk bele?

Ha megnyitjátok a Language Learning with Netflix oldalát, látszik, hogyan kell telepíteni ezt az alkalmazást. Mielőtt belekezdenétek, fontos, hogy mivel ez a Chrome böngésző kiegészítője, csak Chrome-ba tudjátok majd használni.

Telepítéskor meg kell adni az anyanyelvet, hiszen így tud a leghatékonyabban segíteni a tanulásban. Ha ezzel megvagytok, érdemes a katalógust végig böngészni, mert rengeteg film és sorozat közül választhattok. Bár a Netflix teljes filmállománya nézhető ezzel az alkalmazással, a katalógus 500 olyan filmet és/vagy sorozatot ajánl, aminek kifejezetten magas szintű a feliratozása/fordítása. És mégis mit lehet az alkalmazással csinálni?

Ha elindítotok egy filmet, a felirat nem csak angolul megy, hanem egyidőben magyarul is olvashatjátok. Ha egy szó vagy kifejezés nem világos, egyszerűen kattintsatok az angol szóra, mire feljön egy ablak, ahol a szó magyarázata található. Alapvetően ez egy szótár funkció, tehát magyarul is látjátok a jelentést, de át lehet kapcsolni egynyelvű szótárra is, ahol sokkal pontosabban körülírják az adott szót, illetve egyéb példamondatokat is felhoz, hogy lássátok, hogyan használják más helyzetekben ezt a bizonyos szót vagy kifejezést. Nem véletlenül mondják, hogy ez a leghatékonyabb módja annak, hogy megértsetek egy szót, bár kétségkívül a legenergia-igényesebb is mint a magyar értelmezés elolvasása.

Más funkciók is vannak benne, főleg, ha még kezdők vagytok egy nyelvben. Ha bekapcsoljátok az auto-szünet gombot (jobb oldalt alul), akkor minden felirat végén automatikusan megáll a lejátszás, hogy legyen időtök elolvasni, értelmezni, felfogni a szöveget és csak kattintás után megy tovább a film. A film mellett, a jobb oldali sávban a teljes jelenet szövege szerepel, és ha úgy gondoljátok, jó kifejezések, szavak vannak benne, egy gombnyomással akár az egész szöveget, plusz a magyar fordítást is ki tudjátok nyomtatni. Ráadásul nagyon jó átlátható tördeléssel, két oszlopban, az egyikben az angol, a másikban a magyar szöveggel.

Bővebben: https://eduline.hu/nyelvtanulas/20200102_nyelvtanulas_maskepp_appok_amikkel

Forrás: eduline.hu