Gyerekkori elhízás esetében a fő feladat a vitálkapacitás növelése, az állóképesség fejlesztése.

Az elhízott gyerekeknél kiemelten fontos az úszás és a légzésritmus összehangolása, mivel a hastájékon lerakódott zsír és a rekesz magas állása miatt a belégzés nehezített, a szív balkamrája túlterhelt. Figyeljünk arra, hogy a kilégzést ne felületesen, sietve végezzük. Fontos feladat a láb izomzatának erősítése, mivel az elhízott gyerekek többsége lúdtalpas. Az úszást a mell- vagy hátúszással kezdjük, majd térjünk át a gyorsúszásra. A hosszantartó úszás kifejezetten hasznos, miközben az úszásnemek váltakozásával elkerülhető az egyhangúság. A mellúszást kipróbálhatjuk delfin lábtempóval, illetve kukaccal, (vízinudli) is végezhetünk mellúszó kartempót. Erre az alábbi videó elején láthatunk egy példát:

 

Asztma esetén is javulás érhető el

Asztma esetében a légutak, a szív és a keringési rendszer edzettségi szintjét kell emelni. A betegség kezdetére jellemző, hogy a légzésmód kóros megváltozása csak a fulladásos rohamok alatt figyelhető meg. Tünetmentes időszakban a légzőizmok működése teljesen normális. Az egyre gyakoribbá váló nehézlégzések, fulladások következtében azonban ezek a mechanizmusok rögzülnek, és már panaszmentes állapotban is megfigyelhetővé válnak. Az úszásnemtől függetlenül az egyes kartempók kiválóan szabályozzák, akaratunktól függetlenül is ritmizálják a légzést. Azt a ritmust kell megtalálni, amelyben a leghosszabb ideig tudunk erőltetés nélkül lélegezni. Itt is nagyon fontos alapelv a fokozatosság. A kilégzési időt fokozatosan növeljük úgy, hogy soha ne lépjen fel a légszomj. Azokban a különleges asztmás esetekben, amelyeknél a fulladásos rohamot különböző intenzitású fizikai terhelés váltja ki, még nagyobb figyelmet kell fordítani a bemelegítésre.
Az úszást hátúszással és mellúszással kezdjük. Ha minden kartempóra történik a levegővétel, figyeljünk a kilégzési fázis elnyújtására. Minden második kartempóra történő levegővételnél az úszómozdulatok lendületes végrehajtására törekedjünk, és arra, hogy a belégzést követően rögtön kezdjék meg a kilégzést.
Gyakoroljuk a mellúszó lábtempót hasonfekvésben deszkával, majd nyújtsuk el a siklást, a levegőt fejkiemeléssel végezzük. Gyakorolgassuk a mellúszást, külön láb- és külön kartempóval, majd minden második kartempóra vegyük a levegőt. Gyorsúszásnál minden harmadik kartempónál vegyünk levegőt.

Aszténiás alkat

Az aszténiás testalkatra hosszú, vékony végtagok, henger alakú törzs, keskeny mellkas és váll a jellemző. Általában gyengén fejlett izomzattal rendelkeznek, jellemző még a szervek elégtelen működése (keringés, anyagcsere, izom), laza szalagrendszer, vékony csontok. A gyengén fejlett izomzatot mindegyik úszásnem erősíti, az általános kondicionálás, erősítés mellett fontos a tüdő vitális kapacitásának növelése. Erre a legcélszerűbb a mellúszás gyakorlása. Mivel teherbíró képességük gyenge, a terhelést fokozatosan emeljük, biztosítva a szükséges pihenőidőt. Igyekezzünk ellenállásokkal végezni a 3 úszásnemet. A hátúszó lábtempónál az egyik kar legyen magastartásban, másik karral hátúszó kartempó, miközben mindkét kézben vízisúlyzót tartunk. A mellúszó kartempót delfin lábtempóval gyakoroljuk, és az oldalúszások is hasznosak lehetnek. Jobb és bal oldalon váltakozva feküdjünk a vízen, és húzzunk egyet-egyet a kézzel, a lábbal pedig oldalirányú ollózást végezzünk. Ügyesebb és edzettebb gyerekek már a pillangót is kipróbálhatják.