Budapest, 2023. 03. 23. – Fiatalokat megszólító online felületeket mutatott be a Katolikus Szeretetszolgálat. A keresztény értékrendű virtuális platformokon a tizen- és huszonéveseket foglalkoztató kérdésekre elismert szakemberek és maguk az érintettek, vagyis középiskolás és egyetemista korú fiatalok közösen igyekeznek válaszokat találni.

Uspace.hu – ezt a nevet kapta a Katolikus Szeretetszolgálat új, online közösségi tere, amelyet sajtónyilvános kerekasztal-beszélgetésen mutattak be csütörtökön. A katolikus, keresztény értékrendű platform kifejezetten tizen- és huszonéveseknek szól, akik a különböző Uspace-csatornákon választ kaphatnak az őket érdeklő kérdésekre, információkat gyűjthetnek olyan fontos döntésekhez, mint a továbbtanulás és a pályaválasztás, szerelem, szexualitás, családi életre felkészülés, termékenység, de könnyedebb témájú anyagokat is találhatnak.

„Olyan felületeket szerettünk volna létrehozni, ahol a fiatalok azt érzik, hogy fontosak és értékesek számunkra, hiszen a lehető legjobbat akarjuk adni nekik. A Uspace.hu egy közösségi tér, ahol otthon érezhetik magukat, találkozhatnak hasonlóan gondolkodó fiatalokkal, és keresztény értékeken alapuló válaszokat kaphatnak az őket érdeklő kérdésekre” – mondta Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója. uspace.hu oldalon megjelenő cikkek középpontjában olyan örök érvényű értékek állnak, mint a teremtett világ tisztelete, az emberi élet méltósága, az Istennel való kapcsolat és a hit, a családi élet fontossága, a férfi-női kapcsolat pozitív megjelenítése, a természetvédelem és a természetközeliség.

„Ma már szerencsére az anyanyelvünkön olvasható a Szentírás, mégis le kell fordítani a mai technológia, a mai társadalom, de legfőképpen a mai fiataloknak a nyelvére. Ezt a hiánypótló munkát végzi a Katolikus Szeretetszolgálat az új felületek elindításával. Létrejött egy olyan magyar nyelvű online közösségi tér, ahol a fiatalok problémáira, a felnőtté válás kérdéseire, nehézségeire keresztény tanításokkal igyekeznek választ adni” – mondta az eseményen Nagy‑Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára, hozzátéve: a családok és a fiatalok támogatása nemzeti ügy, a kabinet céljai közé tartozik az értékalapon működő közösségek támogatása.

Uspace.hu Facebook-oldala elsősorban a szülők és tanárok platformja, míg az Instagram-oldal a fiatalok terepe. Ugyancsak a gimnazista és egyetemista korú fiatalok szerkesztik a Spotify-on és videós formában is elérhető podcastokat, amelyekben a tervek szerint ismert emberekkel is készítenek majd interjúkat. „Szeretek beszélgetni, kíváncsi vagyok a másféle véleményekre, szívesen vitatkozom” – jellemezte magát Lábán Barnabás, a Uspace.hu 19 éves nagykövete, akit elsősorban a lelki témák érdekelnek.

 „Én az apró örömök felismerésének embere vagyok. Ezekben Istent látom. A természetben is Őt találom meg. Kimondatlanul, de Istenhez kötök sok mindent. Nagyon hálás vagyok” – vallotta Baranyi Lili, a Uspace.hu másik egyetemista nagykövete.

A Uspace.hu hatodik platformja a Youtube-csatorna, ahol a videók a tizenévesek egyik legégetőbb problémájára adnak megoldást. Az iskolaválasztás előtt állók rendszerint túl kevés információval rendelkeznek a különböző szakmákról, ezért a Uspace TV rövid, informatív videókban mutat be egy-egy különlegesebb szakmát, kiderül például, milyen feladatai vannak egy biomérnöknek, egy karosszéria-lakatosnak vagy éppen egy operatőrnek.

 A Uspace-felületek elérhetőségei:

Honlap

Facebook-oldal

Instagram-oldal

Spotify

Uspace Tv