Douglas Adams „Galaxis Útikalauz Stopposoknak” című könyve a science-fiction és a humor jegyeit ötvözi, amely egy egyedülálló olvasási élményt nyújt. Az olvasókat egy fantasztikus utazásra hívja, ahol Arthur Dent, a brit földlakó, és barátja, a kétfejű, alkoholista és hipochondriás alien, Ford Prefect a Galaxisban kalandoznak. Azonban ez csak az indulás, mert a kalandjaik csak most kezdődnek!

A könyvben bemutatott világ tele van izgalommal, humorral és szürrealitással, és az első oldaltól kezdve az utolsóig az olvasók biztosan ragaszkodni fognak az oldalakhoz. Adams szókincse és humorérzéke kiváló, és a könyv minden oldala olyan vicces és kreatív, hogy nehezen lehet abbahagyni az olvasást. A könyv leginkább az abszurd humor stílusára épül, de megtalálható benne a szatíra, az irónia, a paródia és a groteszk is. Az értelmes, mégis vicces, és a hihetetlenül ötletes szóhasználat együtt adja az egyedülálló olvasási élményt.

A könyv karakterei is fantasztikusak. Az olvasók egyszerűen nem tudják ellenállni Arthur Dentnek, akinek élete az első oldaltól kezdve a feje tetejére áll, amikor egy építkezési munkás hirtelen megjelenik az ajtajában, és közli vele, hogy két héten belül le fogják bontani az egész birtokát. A könyv különleges és elszánt barátja, Ford Prefect pedig egy idegen, aki valójában a BBC tudósítójaként jött a Földre. Együtt utaznak keresztül a Galaxisban, és az olvasók a világ minden táján megtalálják a legfurcsább és legérdekesebb karaktereket, akiket valaha is megismerhetnek.

A könyv rendkívül humoros, ugyanakkor többet is nyújt ennél. A szatírán keresztül kritikát fogalmaz meg a modern társadalommal és az emberi viselkedéssel kapcsolatban. Az Adams által bemutatott világ, ahol a gépek intelligensebbek, mint az emberek, és az emberek élete nem éppen fontos a nagyobb ökoszisztéma szempontjából, elgondolkodtató a mai korban is. Az egyik legfontosabb üzenet, amelyet az olvasók elhagynak a könyvből, az a fontosságát a toleranciának