Legyen szó akár futballrajongóról, akár fogadóiroda jártasról, minden bizonnyal be fogja ismerni, hogy nem minden labdarúgó ér el egyforma sikert a közönségnél, és vannak olyan sportolók, akiknek megvan az a különleges tulajdonsága, ami megkülönbözteti őket a többi játékostól. 

Ma már jól ismert és elismert tény: a futball, mint sport, sztárokat és hírhedt, nagy befolyású sportolókat hoz létre, akiket imádnak, tisztelnek, másolnak, követnek, csodálnak és mindenekelőtt szeretnek a szurkolók és érdeklődők egyaránt. 

A régóta fennálló legendáktól, Diego Maradonától és Pele-től a legújabb feltörekvő sztárokig, Phil Fodenig és Vinicius Juniorig, a foci a világ legkedveltebb és legnépszerűbb játékosait adta nekünk, akik ikonikus alakokká váltak a szurkolók és a rajongók számára egyaránt. 

Minden idők klasszikusai és újabb sztárok… 

Gondoljunk csak néhány névre, mint például Ronaldinho – aki bár nyugdíjas, de egyedülálló stílusával és példátlan technikai tudásával történelmet írt a futball világában, David Beckham –, aki megsokszorozta hírnevét, és zseniális teljesítményével lendítette felfelé karrierjét, azt is elérve, hogy a pályán és a pályán kívül is szupersztárra vált, Zinedine Zidane – a francia hősies labdarúgó, aki Franciaországot győzelmek és trófeák felé terelte, vagy Zlatan Ibrahimović – a kora egyik legjobb csatáraként számon tartott svéd labdarúgó. 

A jelenlegi futballsztárok közé tartozik Lionell Messi – minden idők egyik legjobb futballistája, Neymar – a brazil csodafiú, Harry Kane – a Premier League minden idők abszolút csatára és természetesen Cristiano Ronaldo – a portugál labdarúgó és valószínűleg az egész futballtörténelem egyik legnagyobb szupersztárja.

Tehát mi a közös ezekben a sztárokban – akiknek az itt bemutatott listája minden bizonnyal nem teljes –? Mi teszi őket sztárokká? És mit jelent futballsztárnak lenni? 

Nos, először is eléggé világos, hogy a sztárfutballisták valójában rendkívül profi játékosok, akik figyelemre méltó teljesítményt nyújtottak, egyedi futballstílusokat és kompetenciákat mutatnak be, és mindenekelőtt nagyon erős vonzerővel rendelkeznek. Sokoldalúak, nagy teljesítményűek, népszerűek, rugalmasak, jóképűek (legalábbis legtöbbször!), és hihetetlenül népszerűek a rajongók és foci szurkolók körében. Valójában néhány labdarúgó márkává is változtatta a nevét – Cristiano Ronaldo és Lionel Messi tökéletes példák arra, hogy nevüket erős részvénymárkákká alakították át. 

Az interneten a legtöbbet keresett focisták 

A technológia megjelenésével és az információs rendszerek növekvő képességeivel most már konkrétabb bizonyítékokkal rendelkezhetünk arról, hogy a futballsztárok mennyire népszerűek és híresek, valamint milyen befolyásosak. Gondoljunk csak arra, hogy bárki egyszerűen rákereshet az interneten kedvenc focistájára, és így tovább növelheti a sztár népszerűségét. A google kereséseket mérve Cristiano Ronaldo az abszolút, vitathatatlan vezető sztár! 

A jelentések szerint a „Cristiano Ronaldo” nevet közel 11 milliószor keresik minden hónapban! Gondoljunk csak arra, hogy Ronaldót átlagosan minden hónapban körülbelül 11 milliószor keresik fel a rajongók és szurkolók az interneten, így a futballista a sportolók legkiválóbb szupersztárjává és a legbefolyásosabb sportolójává vált. Ő az a játékos, aki felhalmozza a legtöbb rajongó széles körű érdeklődését, és ez egyértelműen megmutatkozik azon, hogy hányszor keresnek rá az interneten. 

Szembetűnő, hogy a 37 éves portugál Cristiano Ronaldo nemcsak az élen áll, de a legtöbbet keresett sportolók listáján meglehetősen nagy távolságot tart a többi labdarúgótól. Neymar a második csaknem 5,8 millió kereséssel, míg Lionel Messi a harmadik közel 4,5 millió kereséssel. Messi rangja meglehetősen meglepő, tekintve, hogy a legtöbbünk számára Ronaldo és Messi közvetlenül „versenyeznek” egymással, amikor arról van szó, hogy ki a legjobb és a legnépszerűbb labdarúgó, ahogyan a legnagyobb klubok is versenyeznek egymással egy trófeáért! Úgy tűnik azonban, hogy míg Messi címeket és díjakat kap Ronaldóval együtt, mégis Ronaldóból lett népszerű, hírhedt szupersztár és rendkívül befolyásos sportoló.

Nem elég, hogy valaki nagyszerű labdarúgó legyen, vagy hihetetlen teljesítményt mutasson fel ahhoz, hogy szupersztár legyen… Egyes sportolókban megvan ez a plusz „valami”, ami gyakran túlmutat futball készségeiken és képességeiken, és ez az, ami miatt a sztároknak a legtöbb szurkoló különleges helyet szán a szívükben. Ez jól mutatja „hírnevüket” és népszerűségüket. Nyilvánvaló, hogy Cristiano Ronaldo egy ilyen sportoló, rendkívül vonzó és páratlan népszerűséggel.