London, 2008. január 3. (MTI/dpa) – Biztosnak tűnő haláltól mentett meg öt kisgyermeket egy még teljesen ki sem fejlesztett őssejtterápiás eljárás – tudósított a New Scientist.

A brit tudományos hetilap legújabb számában megjelent beszámoló szerint a gyerekek csontvelő-átültetés után kerültek a halál közvetlen közelébe, mert a beültetett sejtek megtámadták a befogadó szervezetet. Ezt nevezik graft-versus-host betegségnek (gvhd), amely gyógyszerekkel általában leküzdhető, néha viszont nem hat a kezelés és a beteg rendszerint három hónapon belül meghal szervelégtelenségben.

Ez várt összesen 12 kis amerikai betegre, amikor egy biotechnológiai cég felajánlotta, hogy megpróbálkozik egy bizonyos kötőszöveti őssejtinjekciós terápiával, amelynek tökéletesítésén az Észak-Karolina állambeli Durham Egyetem kutatóival közösen dolgoznak.

A laborkísérletek során megfigyelték, hogy a kötőszöveti sejtek gátolják a fehérvértestek pusztítását, és az élesben végzett kezelés is ezzel a hatással járt: a 12 betegből hét teljesen kigyógyult a gvhd-ból, öt beteg állapota pedig legalábbis némileg javult.

Nyolc hónappal az injekciók beadása után öten éltek, de a többi hét kisgyerek halálát nem a gvhd okozta, hanem olyan más súlyos betegség, amely miatt szükség volt a csontvelő-átültetésre. Ilyen például a leukémia – írta a New Scientist.

A biotech vállalat most jóval nagyobb kísérlettel próbálja megállapítani, hogy megismételhető-e az életmentő sikerszéria.

Forrás: informed.hu